Hiába adta be a kérvényét, 40 éves egészségügyi jogviszony után sem kapta meg a teljes bértámogatását egy háziorvosi asszisztens. A probléma több alapellátásban dolgozó asszisztenst is érint, akik értetlenül állnak a probléma előtt. Az ATV Híradónak nyilatkozó háziorvos szerint érdemes fellebbeznie annak, aki így járt.

Az orvosok béremelése után, novemberben az ápolók húsz százalékos fizetésemeléséről szóltak a hírek. Az alapellátásban dolgozó közel nyolcezer körzeti ápoló, ötezer védőnő, háromezer fogászati szakasszisztens, kétezerötszáz szakápoló, tehát a szakdolgozók egyötöde viszont kimaradt az akkori béremelésből.

Most viszont lehetett támogatást kérni. Ehhez a háziorvosoknak február 26-ig kellett feltölteni szakdolgozóik adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalára. Komáromi Zoltán praxisához azóta már megérkezett az összeg, de például egy 40 éve dolgozó körzeti nővér hiába igényelte, nem kapta meg a januártól visszamenőleg az őt megillető összeget, igaz március elsejétől munkahelyet váltott.

Az orvos állítólag értelemszerűen nem kapta meg utánam, ő az új nővére után kapta meg áprilistól. Az én új orvosom márciusban próbálta megigényelni utánam az összeget, és azt a választ kapta, hogy be kell jutnom a rendszerbe, csak utána kaphatja meg a pénzt. Magyarán én csak áprilistól kaptam meg

– nyilatkozta a körzeti ápoló. 

A körzeti ápolók átlagosan havi 140-160 ezer forintot keresnek. Ebből a híradóknak nyilatkozó nővér 100 ezer forintot kapott meg a várt 400 ezer helyett. A Facebook is tele van panasszal: „Mi semmit sem kaptunk, mivel a nyilvántartásban a két éve elhunyt és nyolc éve máshol dolgozó kolléganő szerepel.” „ Én is csak egy hónapot kaptam, mert az OEP felé most lettem lejelentve márciusban.”

Komáromi Zoltán is tud olyan háziorvosról, akinek adminisztratív probléma miatt nem volt bejelentve az ápolója, ő ezért kapott csak egy havi bért.

Ennek ellentmond az, hogy a tavalyi 500 ezer forintos bértámogatást megkapta ez az ápolónő. Annak, aki így járt, érdemes fellebbeznie, mert azért a működési engedélyébe mindenkinek benne van, hogy mikortól alkalmazza ápolóját, és ha ezt a finanszírozó eddig is akceptálta, akkor nem kellene most ilyen diszkriminációt csinálnia

– magyarázta Komáromi Zoltán háziorvos. 

A Független Egészségügyi Szakdolgozók Szervezetének elnöke szerint mivel a jogszabály februárban jelent meg, helyenként lehetnek még akadozások, de a praxisok zöméhez megérkezett a pénz.

Előfordulhat, hogy információhiány, félreértelmezés, időbeli csúszás miatt volt ilyen probléma, de ebbe nem kell belenyugodni, hiszen ez a támogatás minden szakdolgozót megillet

– foglalta össze Soós Adriana, a szakszervezet elnöke.

A szakszervezet kérte, akinek ilyen problémája van, forduljon hozzájuk. Az ATV Híradó megkereste az ügyben a szaktárcát, adásunkig nem válaszoltak.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!