A bányászat az egyik legjobban fizető szektor ma Magyarországon, míg a vendéglátásban vannak a legrosszabbul fizető állások, ráadásul ez utóbbi lehet a legfeketébb ágazat is – írja a HVG.

A legjövedelmezőbb állásokat ma az energiaszolgáltatás, az infokommunikáció, a bányászat és a pénzügyi szektor kínálja - ebben a sorrendben. Az Opten céginformációs szolgáltató elemzése szerint közel négyszeres a különbség a legjobban és a legrosszabbul fizető ágazatok között a bérezési statisztikában. A bérlista élén álló energiaszektorban havi 506 ezer forint az átlagos bruttó bé, míg a lista végén a vendéglátóipar kullog, 130 ezer forintos havi bruttó járandósággal. A bányászat 348 ezer forintos havi bruttóval megelőzi a pénzügyi szektor 309 ezres átlagos bérét.

Az információk a vállalati beszámolókból származnak, de ezek nem mindig  pontosan fedik a valós foglalkoztatási viszonyokat, ezért célszerű korrigálni az adatokat a munkáltatói gyakorlattal, az alkalmazotti jogviszony elterjedtségével, illetve a szürke- és feketefoglalkoztatás gyakoriságával.

Az energiaszolgáltató szektor az elmúlt évek állami bevásárlásait megelőzően igazi „multifellegvárnak" számított, a ténylegesen foglalkoztatottak között magas volt a bejelentett alkalmazottak aránya, miközben a cégek jövedelemtermelő képessége is lehetővé tette a munkabérek felfutását. Az elmúlt évek államosításai és a rezsicsökkentés után a jövedelmezőség csökkent, ennek megfelelően az átlagos személyi jellegű ráfordítás 2012 után visszaesett, de 2014-ben már ismét kismértékű emelkedést mutatott.

Az infokommunikációs, a pénzintézeti és a tanácsadó szektor a szervezeti kultúrát tekintve egyáltalán nem homogén - az előbbiben 408, míg az utóbbiban 309 ezer forint a havi átlagbér. Mindkét ágazatban szép számmal vannak nagyvállalatok és multik, ahogy mikro- és kisvállalkozások is. A hazai mikrovállalkozásokra nem jellemző a magas munkabér, a cégben dolgozó tulajdonosok például előszeretettel veszik ki a pénzüket osztalékként vagy egyéb módokon. Éppen ezért az infokommunikáció és a tanácsadói szektor felbukkanása a legmagasabb bérkategóriákban - az Opten szerint - kifejezetten örvendetes fejlemény, ám egyúttal azt is jelzi, hogy ezekben az ágazatokban a tényleges jövedelem még magasabb is lehet a mérlegadatokból számított értéknél.

A bányászat – ahol a bruttó átlagbér 348 ezer forint - gazdaságban elfoglalt súlya viszonylag csekély, ám a szektorban nyilvántartott cégeknél a tevékenység eredménytermelő képességéből és a munkakörök veszélyességéből fakadóan jóval az átlagot meghaladó fizetésekkel találkozhatunk – igaz itt a szigorú ellenőrzések és munkaügyi előírások miatt a szürke- és feketefoglalkoztatás aránya is alacsony.

Az oktatásban 231 ezer, míg az egészségügyben 186 ezer forint a havi átlagbér, ugyanakkor a közigazgatásban dolgozók átlagosan 273 ezer forintot vihetnek haza havonta. Érdekes módon az ingatlan szektorban és az építőiparban az átlagbér csak 181 ezer forint, de ez feltehetően a magas szürke és fekete foglalkoztatási arány miatt van.

A lista végén a vendéglátóipar van, a többi ágazattól messze lemaradva a bérlistán: a 130 ezer forintos átlagos havi bruttó bér csak részben magyarázható a szezonalitással. Az elemzés szerint súlyos üzleti és etikai gondok vannak a szektorban. Figyelembe véve az ágazatra jellemző magas felszámolási rátát, azzal összevetve, hogy egy egyébként fellendülőben levő szektorról beszélünk, arra lehet következtetni, hogy a szürke- és feketefoglalkoztatás aránya itt kirívóan magas. Az Opten szerint ezt alátámasztja az is, hogy a vendéglátás valamennyi céginformációs mutató tekintetében átvette a legfertőzöttebb ágazatnak járó nem túl hízelgő címet a megtisztulóban levő építőipartól.

Forrás: HVG