Szakszervezeti vezetőket kérdeztünk meg, jelenleg hol tartanak az ágazati béregyeztetések, továbbá vannak-e még vitatott helyzetek a munkáltatók és a dolgozók képviselői között – írja az mfor.hu.

 Az elmúlt hónapokban számtalan cikkben foglalkoztunk már a 2021-re érvényes minimálbérrel és garantált bérminimummal, továbbá azzal, mennyire nehezen született meg a döntés a kötelezően adandó legkisebb bérekről. Bár több vállalatnál már korábban megszületett a béralku az idei fizetésekről, a többségnél először csak most márciusban, azaz a februári béreknél volt érezhető az emelés.

Alig három héttel ezelőtt jártuk körbe, miként befolyásolta az ágazati bértárgyalások menetét a 4 százalékos minimálbér-növekedés. Akkor mint írtuk, csapdahelyzetet jelentett az emelés, hiszen azok a vállalatok is ezt szerették volna csapásirányként alkalmazni, akik 2020-ban kiemelkedően sikeres évet zártak.

Jó, hogy nem most kell egyezkedni

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezeténél (KASZ) például már valamennyi bértárgyalást lezártak. Ezek közül egy olyan volt, ahol a tárgyalások zárásaként nem született megállapodás, de akadtak olyan cégek is, ahol az alacsony taglétszám nem tette lehetővé érdemi bértárgyalás lefolytatását.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az utolsó tárgyalásunkat is lezártuk február 20-án, így a szigorításoknak már úgy futottunk neki, hogy a munkavállalók 2021-re érvényes bérezése már bevezetésre került. Ha most kellene tárgyalnunk a bezárt üzletek vezetőivel, akkor biztosan nagyon nehéz dolgunk lenne

– írta le a jelenlegi helyzetet Karsai Zoltán, a (KASZ) elnöke.

Az elmúlt évek sikeres bértárgyalásai után a minimálbér egyáltalán nem érinti a KASZ által képviselt munkavállalókat, de a szakmai bérminimum követése is csak a cégek kisebb hányadára jellemző. Azoknál a cégeknél, ahol évek óta követik a szakmai bér emelkedését – ezek többségében a hazai tulajdonú vállalkozások – ugyanazt a 4 százalékos béremelést hajtották végre, ami szükséges volt a szakmai bérminimumra történő ráálláshoz. Tudomásuk szerint ez mindenhol megtörtént határidőre.

Azon vállalatoknál, ahol van bértárgyalásra és megállapodásra jogosult reprezentatív szakszervezet, ott akár 17 százalékkal is magasabbak a munkabérek, mint a képviselettel nem rendelkező munkavállalók esetében. A KASZ és velük kapcsolatban álló munkáltatók között is elsimultak a vitatott kérdések.

Az egyetlen cégnél, ahol nem sikerült megállapodnunk, ott sincs vita jelenleg. Megvárjuk a munkavállalók reakcióját a bérfejlesztésre, és annak alapján döntünk, hogy szükségesek illetve lehetségesek-e további lépések

– tette hozzá az elnök.

4 százalék és nem több

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) működési területén sem jellemző minimálbérrel érintett munkavállaló, mert az átlagkeresetek magasabbak, mint 160 ezer forint. A garantált bérminimum viszont már hatással van az alacsonyabb bérkategóriákra is.

A szövetség 8 ágazatban van jelen. Az alacsonyabb bérek elsősorban az alacsonyan kvalifikált munkavállalókra érvényesek. Ilyen inkább a járműbeszállításhoz kapcsolódó cégeknél jellemző. Székely Tamás elnök elmondta, a működési területük 50 százalékánál – ez hozzávetőleg 100 céget jelent – van idei megállapodás.

Székely szerint komoly gondot okozott az a minimálbér-tárgyalások elhúzódása és annak eredménye. Több olyan eset is előfordult, hogy a munkáltató a 4 százalékos emelés hallatán visszalépett a magasabb ajánlatától. Az is igaz, hogy sok cég eleinte 3 százalék alatti ajánlattal állt elő, ami a VDSZ részéről teljesen elfogadhatatlan volt.

Az idei év egyik jellemző tárgyalási tapasztalata Székely Tamás meglátása szerint, hogy azok a cégek sem kívántak nagyobb mértékű béremelési ajánlatot tenni, ahol a koronavírus ellenére folyamatos és nem is akármilyen megerőltetett termelés folyt. Az tény, hogy már most látszik, nem lesz olyan mértékű emelés a VDSZ működési területén, mint az elmúlt években. Eddig mindösszesen 3-4 cégnél tudtak 10 százalék vagy picit afelett megállapodni. Az eddigi számok alapján 5 és 8 százalék között lesznek az átlagok.

Ebből kiindulva még látok néhány céget, ahol az idén lehet bérfeszültség. De ezekről akkor érdemes beszélni, ha valóban bekövetkezhet konfliktus

– jegyezte meg Székely.

Hogy a koronavírus-járvány jelenlegi helyzete miként befolyásolja az egyeztetéseket, a VDSZ elnökének tapasztalatai szerint, ahol érdemi szándékot tapasztaltak a megegyezésre, ott semmi fennakadás nem volt az egyeztetésekben. Valahol online, valahol személyes megbeszélések keretében zajlottak vagy még mindig zajlanak a tárgyalások.

Nyilván ha partnerként kezelik a szakszervezetet, ott partnerek is vagyunk. És ez többségében így van. Az elmúlt időszak pandémiás helyzetében sok vállalat vezetése belátta, hogy érdemes velünk sok kérdésben egyeztetni, mert ezzel lehet a krízishelyzetben is érdemi eredményeket elérni

– érvelt az VDSZ elnöke.

Van, ahol veszteség mellett is komoly emelés történt

A LIGA Szakszervezeteknél is arról számoltak be, hogy a munkavállalók mindenhol megkapták a megemelt minimálbért, sehonnan sem kaptak olyan visszajelzést, hogy ezzel probléma lett volna. Szerencsére a járványügyi helyzet nem akadályozza a tárgyalásokat. A tavalyi évhez hasonlóan erre a legtöbb esetben itt is online módon kerül sor. A felek csak a legszükségesebb esetben tárgyalnak személyes részvétellel.

A bértárgyalások a legtöbb helyen lezajlottak a Ligánál. Az emelések a tapasztalatuk szerint 3-8 százalék között oszlanak meg. Kivéve az állami tulajdonú vállalatokat, illetve egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat, ahol nem született még döntés. Tudomásuk szerint az állami tulajdonú társaságoknál foglalkoztatott munkavállalók bértárgyalásai hamarosan elkezdődhetnek, azonban vannak olyan önkormányzatok, ahol a munkáltató jelenlegi ajánlata 0 százalék. Az érintett szakszervezetek itt is kezdeményezték a munkáltatókkal és a tulajdonos képviselőivel a tárgyalások megkezdését.

A versenyszférában is vannak munkáltatók, ahol folyamatban vannak a bértárgyalások. Egyes gazdasági társaságokban a 2020-as teljesítmény-növekedések ellenére is csak most kezdődtek, vagy folynak a bértárgyalások – ezzel szemben a Ligánál tudnak olyan vállalkozásról is, ahol jelentős mértékű bérfejlesztésről döntöttek, annak ellenére, hogy a társaságnak 2020-ban veszteséget kellett elszenvednie. Itt a vállalat a saját hosszú távú jövője biztosításának érdekében vállalta a béremelést.

Forrás: mfor.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!