Törvényjavaslatot nyújt be a Demokratikus Koalíció, hogy a koronavírus-járvány miatt gyermekükkel otthon maradó szülők kapják meg teljes bérüket és kapjanak kiemelt védelmet, miután március 8-tól Magyarországon ismét a digitális oktatási rend lépett érvénybe – jelentette be Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szombaton. A Mérce cikke.

Arató elmondta, ha jelenleg egy szülő otthon kényszerül maradni gyermekével és nem tudja megoldani a „home office”-t, akkor kénytelen táppénzre menni, ami viszont a fizetés csökkenését jelenti és csak korlátozott ideig vehető igénybe – ráadásul adott esetekben a szülő állása is veszélybe kerülhet.

A családok tavaly tavasz óta lassan felélik minden tartalékukat, nem lehet életeket veszélyeztetni azzal, hogy a szülők nem kapnak teljes fizetést

– fogalmazott a DK politikusa az erről kiadott közleményében.

A Demokratikus Koalíció koránt sincs egyedül ezzel a követelésével: hétfőn Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is arra szólította fel a kormányt, hogy bérkompenzációval és 100 százalékos táppénzzel garantálja a szülőknek, hogy jövedelemkiesés nélkül otthon maradhassanak gyermekeikkel.

Emellett pedig éppen tegnap nyilatkozta a Népszavának Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke, hogy egyre feszültebbek a dolgozók azokon a munkahelyeken, ahol nem lehet megoldani az otthoni munkavégzést, így a szülők szabadságra kényszerülnek.

De ugyanígy a Pedagógusok Szakszervezete is azt szeretné, ha az állam kompenzálná azokat a szülőket, akik nem tudják megoldani a gyermekfelügyeletet a járvány idején. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Mércének nemrég elmondta, szakszervezetük szerint 100 százalékos táppénzt kellene biztosítani a szülőknek, hogy otthon tudjanak maradni – ezt Totyik szerint egy magát családbarátnak nevező kormánynak illene meglépnie.

Miklós György,  a Szülői Hang civil szervezet képviselője pedig úgy véli, a táppénz mellett jogi segítséget is kellene a szülőknek biztosítani, hogy a munkahelyük ne élhessen vissza a rendkívüli helyzettel.

Fontos megjegyezni, hogy az óvodák és iskolák március 8-i bezárása óta ugyan lehet gyermekfelügyeletet kérni az oktatási intézményekben, viszont ezzel a lehetőséggel csak indokolt esetben élhet a szülő, a munkavégzése vagy a védekezésben való részvétele miatt. A Népszava szerint így ez csak egy szűk kör számára elérhető opció, a szülők többségének valójában otthon kell megoldania valahogy ezt az időszakot.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!