Sosem Látott Bértámogatás néven indított Facebook-oldalt egy kávézótulajdonos azzal a céllal, hogy a cserben hagyott vendéglátó szektort önszerveződésre biztassa, ha pedig elegen lesznek, reményei szerint nyomást is gyakorolhatnak a döntéshozókra. Ez persze a jelenlegi helyzetben koránt sem könnyű, hiszen járványhelyzet miatt nem lehet tüntetni, a tiltás ellenére való kinyitás pedig jó eséllyel büntetést von maga után, ez a lépés ráadásul megosztó is lehet – olvasható a Mérce oldalán.

Ez utóbbival kapcsolatban a Facebook-oldalt létrehozó vendéglátós azt írja, szerinte kicsit mindenkinek igaza van: ő inkább azon az állásponton van, hogy az egészség az első, és amíg nem látunk tisztán, addig felelőtlenség kinyitni, de érdemes abba is belegondolni, hogy mára a legtöbb vendéglátós vállalkozás alkalmazottaikkal együtt vészes anyagi helyzetbe kerültek, évekre eladósodtak, esetleg már csődbe is mentek, vagy tudják, hogy minden egyes nappal közelebb kerülnek hozzá, önhibájukon kívül.

A helyzet szerinte önmagában is elkeserítő, az pedig még inkább, hogy a kormány a teljes ágazatot és annak dolgozóit levegőnek nézi. Az pedig tovább árnyalja a képet, hogy az utóbbi napok hírei szerint az ágazat Fidesz-közeli szereplői velük ellentétben gond nélkül kapnak milliárdos állami támogatásokat.

Nincs teljes járulékmentesség, és nincs bértámogatás. Ez Kamu! Vagy lehet hogy van, csak még senki sem látta. November óta! Őszintén, csodálkozzunk ha valaki odajut, hogy ha már nem maradt vesztenivalója, akkor kinyit?

– olvasható egy posztban.

Mivel egyelőre sok más lehetőség nincs, a nemrég létrehozott Facebook-oldal kezelője most arra biztat minden vendéglátóst, nyomtassanak plakátokat a sosem látott bértámogatásról, hogy minél többen keresni kezdjék azt. Tegnap emellett köztéri matricázó kampány is indult, melynek lényege, hogy a matrica felfedezője lefotózza azt, majd posztolja a közösségi médiában a #sosemlatottbertamogatas hashtaggel, hogy minél több ember számára nyilvánvalóvá váljon: a helyzet pattanásig feszült.

A friss adatok szerint a vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szabadidős létesítményekre és szállodákra vonatkozó nyitvatartási korlátozás megszegése miatt eddig 788-szor intézkedett a rendőrség. 584 rendőri intézkedés történt az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok megszegése miatt, az üzemeltető, illetve a tulajdonos felelőssége pedig 204 esetben volt megállapítható az operatív törzs közlése szerint.

A vendéglátóhelyek bezárását november 9-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, és bár még ugyanebben a hónapban arra is ígéretet tett a kormány, hogy a lezárások által érintett szektorokban átvállalja a bérköltségek felét, ám ahogy akkor arra a Mércén is felhívtuk a figyelmet, ezeket a bértámogatásokat csak utólag folyósítják, a munkáltatóknak előbb ki kell fizetniük a dolgozóik teljes bérét, ami sok helyen, épp a legnehezebb helyzetben lévő cégek esetén, kivitelezhetetlen.

Nemrég nagy ijedtséget váltott ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) belső körlevele, amely arra hívta fel a vendéglátósok figyelmét, hogy előreláthatóan pünkösdig ne számítsanak arra, hogy nyitni tudnának. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azonban gyorsan cáfolta is ezt, „alaptalan, felelőtlen rémhírnek” minősítve azt.

Az operatív törzs hétfőn a vendéglátósok türelmét és együttműködését kérte, mondván: amikor lesz megfelelő mennyiségű vakcina, akkor lehet majd lazítani a  korlátozásokon is fokozatosan.

Több ellenzéki politikus ugyanakkor a korlátozások észszerűsítésének fontosságára hívta fel a figyelmet a hét elején.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint a szerdai kormányülésen vizsgálták felül a korlátozó intézkedéseket, ennek részleteiről minden bizonnyal a csütörtöki kormányinfón lesz majd szó.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!