Négy szakszervezet adott ki közös közleményt, amelyben több dolgot is sérelmeznek a minimálbér-emelés kapcsán.

"Ha nem is kérdeztek meg bennünket, mi azért elmondjuk a véleményünket a legkisebb bérek 4 százalékos emeléséről" - ezzel a címmel adott ki közös közleményt a minimálbéremelési javaslattal kapcsolatban a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete.

Felteszik a kérdést, hogy mire elég a 4 százalékos emelés, ami valójában csak 3,66 százalék, hiszen februártól lép hatályba, ráadásul az inflációt sem ellentételezi. Az évközbeni újabb egy százalékos emelés ígéretét pedig megalázónak tartják.

A szakszervezetek sérelmezik, hogy a közszféra humán közszolgáltatásában dolgozó kb. 600 ezer ember még nem tudja, milyen bérkilátásai lesznek 2021-re, hiszen

eddig semmilyen kerestnövelő intézkedésről nem adott tájékoztatást a kormány. Azt írják, az önkormányzatok számára sem jelezték a minimálbér és a garantált bérminimum-emelés finanszírozását.

Azt sem értik, hogy a már 3 éve követelt diplomás bérminimummal miért nem foglalkozik a kormány, szerintük ugyanis nemcsak a legkisebb béreket lenne szükséges karbantartani, mert így a tudás nincs elismerve, emiatt a szellemi foglalkozásúak keresete is évről-évre egyre jobban leszakad.

A szakszervezetek arra is rámutatnak, hogy a közszférának csak egy kis részében jár cafetéria - ennyi erővel akár mind a 600 ezer dolgozó kaphatna 400 ezer forint értékben ilyen juttatást a valóságban is, nem csak elméletben - írják.

Azt is szeretnék, hogy ha már az egészségügyi dolgozók béremeléséről és jogállási szabályairól is döntöttek, akkor a közszféra többi dolgozójának problémáiról és kereseti helyzetének javításáról is kezdeményezzenek egyeztetést.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!