A csepregi Területi Gondozási Központ dolgozói nem fogadták el a nekik megítélt fejenként járó tízezer forintos adományt, mert „megalázónak” tartják azt. A csepregi szociális dolgozók a polgármesterhez és az önkormányzati képviselőkhöz címzett levelükben azt írják:

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a város költségvetése szoros és a vírushelyzet még inkább nehéz helyzetbe kerültek. Ezt mi is tudjuk és nem várunk lehetetlent, de ennél a megalázó összegnél egy jó szó, egy kis törődés, egy érdeklődés az Önök részéről méltóbb lett volna. Mi megértjük és nap mint nap tapasztaljuk ezt a nehéz helyzetet, viszont azt nem értjük, hogy az, aki ezt az összeget megítélte egységesen minden intézmény dolgozójának, tisztában van -e azzal, hogy ez a terület nem hasonlítható össze az óvodával, az egészségházzal vagy a művelődési házzal. Hiszen ott hétvégén, ünnepnap, éjszaka nem kell dolgozni, szünidőben illetve a vírushelyzet alatt az intézmények be voltak zárva. […] Mi hétvégén, éjszaka és karácsonykor is itt vagyunk és mosdatunk, pelenkázunk, etetünk és próbáljuk a lelket tartani az idősekben. A mi odafigyelő munkánknak és fegyelmezett magánéletünknek köszönhetően ez ideáig nem volt egy fertőzött ellátottunk sem, és ha esetleg lesz, mi nem tehetjük meg, hogy bezárjuk az ajtókat, mindenki otthon marad és távmunkában gondozza a COVID fertőzöttet.”

A szociális dolgozók országszerte kiszolgáltatott helyzetben vannak.

A tömeges tesztelés során a szociális területen dolgozóknak csupán egynegyedét tesztelték, pedig a szociális dolgozók kiemelten veszélyeztetett dolgozói csoport. A meglévő adatok szerint is másfélszeresen több annak az esélye, hogy egy szociális dolgozó megfertőződik koronavírussal, mint már az egyébként is különösen veszélyeztett, célzottan tesztelt szakmák dolgozói.

A szociális dolgozók az orvosokkal szemben nem kaptak béremelést, pedig 80%-uk a bérminimumot kapja (ami 2020-ban bruttó 211 ezer forint), és a kormány áprilisi, egészségügyi dolgozóknak szóló egyszeri 500 ezer forintos jutalmából sem részesültek.

A szociális otthonokban akár 71 %-os is lehet a szakemberhiány, amely olymértékű, hogy már a lakók ellátását és a biztonságos munkakörülményeket is veszélyezteti.

A csepregi szociális dolgozók levele is súlyos alulfizetettségről és munkaerőhiányról és tanúskodik:

A júliusi testületi ülésen elhangzott, hogy karácsonykor a bérmegtakarításunkból az akkori 50 000 Ft jutalmat kompenzálják, mivel ez a terület a legnehezebb és a járvány által legveszélyeztetettebb az intézmények között. Úgy tudjuk, hogy ha az Önök által megítélt 10 000 Ft ötvenszeresét kapnánk, még akkor is maradna a bérmegtakarításunkból. Mi akkora összegről álmodni sem merünk, de ezt viszont megalázónak érezzük. Tudjuk az Önkormányzat valamennyi intézménye ugyanabba a kalapba tartozik, de nem tartjuk igazságosnak, hogy a mi bérmegtakarításunk, ami sajnos a létszámhiány miatt keletkezett és a hiányző emberek munkáját nekünk kellett elvégezni, az egységesen legyen szétosztva.

Csepreg polgármestere egyébként Horváth Zoltán, független, aki a fideszes Vlasich Krisztiánt váltotta. Vlasich azzal vált országosan ismertté, hogy a csepregi óvodásokat az aszfalton térdepeltette, amikor az önkormányzat ünnepélyesen átadott egy újraaszfaltozott utat. Az őt felváltó Horváth korábban a városgazdálkodás vezetőjeként dolgozott, 2016 óta tagja a képviselőtestületnek.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!