Messze van a vállalkozói oldal és a szakszervezetek álláspontja a jövő évi minimálbérrel kapcsolatban. A gazdaság helyzete miatt egyéves megállapodás van kilátásban.

 Nehéz bármiféle emelésben gondolkodnunk – nyilatkozta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára azt követően, hogy megkezdődtek a jövő évi minimálbér mértékéről szóló tárgyalások. A munkaadói oldal képviselője úgy látja, 2021 ősze előtt nem számíthatunk a gazdasági folyamatok helyreállására.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Tanácsának elnöke viszont amellett érvelt, hogy a hazai legkisebb munkabér összege a visegrádi országokétól továbbra is 20-25 százalékkal van elmaradva, a különbséget csökkenteni kellene. A munkavállalói oldal el szeretné érni, hogy a minimálbér emelkedése az átlagkereset növekedésével, de legalább az infláció mértékével megegyezzen.

Perlusz László emlékeztetett: sokkal rosszabb a gazdaság helyzete, mint a legutóbbi, 2018 végén megkötött kétéves bérmegállapodás idején.

Akkor a munkaadók 5, a szakszervezetek legalább 10 százalékos növelést szerettek volna elérni, a kompromisszum szerint 2019-ben és 2020-ban is 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege, így idén a minimálbér bruttó 161 ezer, a garantált bérminimum pedig 210 600 forint. A VOSZ főtitkára hozzátette: megérti, hogy a szakszervezetek legalább a legkisebb munkabér összegének reálértékű növekedését szeretnék, ám a piaci folyamatok ezt most nem indokolják. Palkovics Imre emlékeztetett:

a reálkeresetek tovább gyarapodása a feltétele a szociális hozzájárulási adó jövőre esedékes újabb 2 százalékos csökkentésének.

A VOSZ főtitkára azt is kiemelte, hogy a feszes munkaerőpiac miatti kényszerhelyzetben növekedett az elmúlt években a termelékenység és a GDP bővülését is meghaladóan a legkisebb munkabér.

A munkaerőhiány mostanra több gazdasági ágazataiban megszűnt, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi felmérése szerint a cégek több mint fele már nem a munkaerőhiányt tekinti a növekedés legfőbb akadályának.

Palkovics Imre az európai minimálbér kapcsán megjegyezte, hogy az új uniós irányelv semmilyen konkrétumot nem tartalmaz, ettől érdemben nem lesz nagyobb a legkisebb munkabér összege. A VKF következő ülése november második felében esedékes, megállapodásra egyelőre nem sok esély mutatkozik. A kormány továbbra is abban bízik, hogy a szociális partnerek meg tudnak egyezni.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!