Az ATV Híradó számolt be róla, hogy egy fóti nyugdíjas asszony, miután másfél hónappal ezelőtt, a hirtelen megemelkedett árak miatt egyszeri segélyt igényelt, 50 forint rezsi támogatást kapott. A Mérce cikke.

A 73 éves asszonynak évekkel ezelőtt elhunyt a férje, így havonta 91 ezer forintot kapott, özvegyi nyugdíjával együtt. Ezt a járvány előtt egy bevásárló központ takarításával egészítette ki, most egy irodaházban dolgozik éjszakánként. Az asszony az ATV-nek azt mondta: szerencsésnek érzi magát, hogy van ereje dolgozni és nem drágák a gyógyszerei.

A műsornak a Magyar Államkincstár azt nyilatkozta: az egyszeri segély minimum összege 15 000 forint, így a nyugdíjas hölgy nem kaphatott 50 forintot, panaszával azt a szervet keresse meg, ahol a segélyt igényelte.

Ezzel részben egybehangzóan nyilatkozta Farkas András nyugdíjszakértő, hogy még hasonlóval sem találkozott, az ügyben több problémás pontot is lát. A nő egyrészt nem kapott megfelelő tájékoztatást az utalás jogcíméről, amit csekk megérkezése előtt meg kellett volna kapnia, a kiutalásról szóló igazolással együtt.

Jelenleg 700 ezer nyugdíjas él a 80 ezer forintos létminimum alatt a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, Némethné Jankovics Györgyi szerint.

Az elnök arról számolt be, hogy sokan fordulnak hozzájuk azzal kapcsolatban, hogyan lehetne könnyíteni a helyzetükön. Hozzátette azt is, hogy a méltányossági alapú nyugdíjra félretett összeg rendkívül alacsony, évek óta változatlan, holott a költségvetésnek ezen része adhatna lehetőséget a megszorult nyugdíjasok megsegítésére.

Szerinte abból az 53 ezer emberből, aki beadta a kérelmet, körülbelül 33 ezer kapta meg a méltányossági nyugdíjemelést, ami átlagban havi 3700(!) forintot jelent.

Forrás: Mérce

 

Magyar Államkincstár kérésére a cikket a következőkkel egészítjük ki:

Félrevezető hírek jelentek meg egy fóti nyugdíjas személy méltányossági segélyének kiutalásáról. Ügyfeleink személyes adatainak tiszteletben tartása miatt, az ő kifejezett beleegyezésük nélkül konkrét ügyekről nem adhatunk tájékoztatást. Ugyanakkor általánosságban felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érintett részére a hírek szerint kiutalt 50 forint a vonatkozó jogszabály alapján nem lehet egyszeri segély, mivel annak legkisebb összege 15000 forint. Ilyen összegű kiutalás – az érintettnek a televízió híradásában és a sajtóban is megjelent saját elmondásából kiindulva – az előző évi nyugdíj melletti munkaviszonyból elért jövedelme után a hivatalból megállapított 0,5 százalékos mértékű, visszamenőlegesen elszámolt nyugdíjnöveléssel történhetett, amelynek időpontját a jogszabály a munkaviszonyban állók esetében a tárgyév szeptember 30-ban rögzíti. Félreértést az okozhatott, ha az ügyfél ugyanebben az időszakban adott be egyszeri segély iránti kérelmet is, ugyanakkor az összegek kiutalása előtt minden esetben határozatban értesítik az ügyfeleket az ellátás összegéről, jogcíméről, így tisztázható, hogy mire is vonatkozott a hírekben szereplő összeg.

 Magyar Államkincstár

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!