Egyre kétségbeesettebb levelek érkeznek szerkesztőségünkbe, és már az utcán sétálva is el lehet kapni olyan beszélgetésfoszlányokat, amik arról szólnak, hogy nem jött meg a fizetés – írja az Index.

Jelen pillanatban több százezer ember fizetése csúszik országszerte.

Az ok az, hogy a Magyar Államkincstár november 6. és 15. között átállt a KIR3 nevű bérszámfejtő rendszerről a KIRA-ra, és az országos átállás nem megy zökkenőmentesen. 

A KIRA-t már hónapokkal ezelőtt be kellett volna vezetni, a tesztüzem során azonban folyamatosan akadozott, összeomlott, tologatták az indulást, végül novemberre tették, de információink szerint nyilvánvaló volt, hogy nem fog rendben működni. 

Ez pedig hatalmas probléma, a KIRA rendszeren keresztül 900 ezer ember fizetését utalja az intézményeknek a kincstár.

Rendőrök, tanárok, tűzoltók, orvosok, ápolók és még sokan mások nem vagy csak akadozva jutnak a bérükhöz. 

Több kórházban egy hónappal később kapták meg az októberi fizetést. A többhetes csúszás komoly probléma, több tízezer embernek jelentenek pluszterhet a számláikon keletkező késedelmi díjak, kamatok, amik persze nincsenek beleszámolva a bérükbe. 

Törvény szerint egyébként minden hónap 10-ig meg kell érkeznie a fizetésnek, legalábbis ennél későbbi időpont nem szerepelhet a közalkalmazott szerződésében. Sok helyen azonban 2-án szoktak utalni, az ő esetükben néhány napos csúszás is felborítja a hónap tervezett ütemét. 

BUÉK 2016

De itt még nincs vége a történetnek, meg nem erősített információk szerint január elején több százezren lesznek, akik nem kapják meg a teljes decemberi fizetésüket, mert a rendszer csak a december 25-ig keletkezett béreket fogja bérszámfejteni. A kieső egy hetet pedig majd hozzácsapják a februári fizetéshez. Az államkincstár december 2-án kiadott közleménye szerint 3. és 5. között mindenkinek meg fog érkezni a bére.

Forrás: Index