Alig több mint egy hét múlva belép az azonnali átutalás második fázisa. Lehetségessé válik, hogy az új rendszerben kezeljenek minden bért, nyugdíjat. A rezsifizetések is alapjaiban alakulhatnának át – írja az azenpenzem.hu.

A bankok a járvány miatt tavasszal sorra jelentették be az ügyfélszolgálati korlátozásokat. Egyúttal többen azt is jelezték: ügyfeleik a meglévő postai csekkekkel a járványügyi helyzetre való tekintettel semmiképp ne keressék fel a postákat! A koronavírus támadásának újabb menete (amiről már nem azt találgatják, hogy lesz-e, hanem csak azt, mikor) alatt bárki könnyedén lemondhat majd a sárga csekkről. Szeptemberben ugyanis elindul az azonnali átutalás második üteme.

Jelenleg még némiképp hiányos a rendszer.  A bérfizetések legtöbbje csoportos átutalás, ami továbbra is a napközbeni elszámolásban maradt. Az idén szeptembertől válik lehetségessé, hogy a vállalati kötegelt utalásokat, rendszeres átutalásokat, értéknapos utalásokat is az azonnali fizetési rendszerben kezeljék. A béreknél megszűnik az a most még tapasztalható jelenség, hogy két azonos asztalnál dolgozó kolléga fizetése – mivel nem ugyanannál a hitelintézetnél van folyószámlájuk – nem azonos napon érkezik a számlájukra.

A szeptember 11-én esedékes bankszámlás nyugdíjkifizetés is a szupersztrádára kerül. Ennek persze nem szabad érzékelhető változást hoznia a nyugdíjasok számára, hiszen ezek az ellátások eleve (a folyószámlára érkezők és a postás által kézbesítettek egyaránt) tervezett dátumúak. Nem mellékes viszont, hogy minden bizonnyal nem ismétlődhet majd meg az a tavaly januári botrány, ami azért tört ki, mert a nyugdíjak számlára folyósítása késett.

Egészen másképp is kezelhető már a rezsifizetés

A legnagyobb változás a rezsiszámlák rendezése terén jöhet. Nagyon sokan állítják, hogy azért nem állnak le a sárga csekkről, mert saját kezükben szeretnék tartani, hogy mit mikor fizetnek ki. Ez pedig az úgynevezett fizetési kérelem megjelenésével csekk nélkül is megoldható.

A fizetési kérelem lényege röviden, hogy ebben a tranzakcióban nem pénzt küld, hanem kér a kezdeményező. Aki pedig megkapja a fizetési kérelmet, maga döntheti el, hogy eleget tesz-e neki. A teljesítésre a jogszabály elméletben 60 napot ad, de a rezsicégek türelme aligha terjed eddig. Nem mellékes viszont, hogy lehetséges a résztörlesztés, de megjegyzés is írható a tranzakcióhoz (ez például csőtörés után, vagy a vitatott fogyasztás esetén hasznos).

Apróbb szépséghibát jelenthet, hogy a bankoknak nem lesz kötelező a fizetési kérelem szolgáltatásának bevezetése. Bíztató lehet azonban az erre váró ügyfelek számára, hogy már jelenleg is felvette palettájára ezt a lehetőséget három pénzintézet. A fizetési kérelem szolgáltatás 2020. március 19-től a Raiffeisen Banknál vezetett számlák között érhető el a DirektNet internetbankban és a myRaiffeisen mobilalkalmazásban. Fizetési kérelem indítható az Erste elektronikus csatornáin is. Bankon belül itt is oda-vissza működik a dolog. A Gránit a mobilbanki applikációban teszi lehetővé ezt a szolgáltatást.

Azt látni kell, hogy a már kínált szolgáltatások nem azok, amelyek egy hét múlva jöhetnek. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis – hívja fel a figyelmet például a K&H Bank – 2020. szeptember elsejéig üzleti ügyfelek nem indíthatnak kötegelt fizetési kérelmet.

Forrás: Azénpénzem

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!