A felnőttképzés és a szakképzés megújításának újabb lépéseként a kormány a diákhitelezés kibővítéséről döntött. 2021 áprilisától a felsőoktatási diákhitelekhez hasonló feltételekkel válnak elérhetővé a felnőttképzési és szakképzési hitelek a Diákhitel Központnál – tájékoztatott György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, valamint Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. Az intézkedés célja a megújult szakképzés versenyképesebbé tétele, illetve a felnőttképzésekben résztvevők számának növelése. A Portfolio írása.

AZ ÚJ KÉPZÉSI HITELEKET A FELSŐOKTATÁSI DIÁKHITELEKHEZ HASONLÓAN HITELBÍRÁLAT ÉS BIZTOSÍTÉK NÉLKÜL IGÉNYELHETIK A 18 ÉS 55 ÉV KÖZÖTTIEK 2021. ÁPRILIS 1-TŐL.

A Diákhitel Központ új termékei az iskolarendszerű szakképzésben több mint ötvenezer, a felnőttképzésben pedig akár százezer, összesen tehát 150 ezer felnőtt számára jelentenek majd segítséget. 

  • A költségvetési kamattámogatásnak köszönhetően a szabad felhasználású képzési hitel a felsőoktatási Diákhitellel azonos – jelenleg 1,99 százalékos - kamatozás mellett lesz elérhető, míg a kizárólag képzési díjakra fordítható kötött felhasználású hitel kamatmentes lesz.
  • A szabad felhasználású hitel havonta legfeljebb 150 ezer forintig lesz igényelhető, hasonlóan a felsőoktatásban elérhető szabad felhasználású hallgatói hitelhez.
  • A kötött felhasználású hitel mértéke az iskolarendszerben folytatott szakképzés esetén a képzés díjához igazodik, a szakképesítésre vagy részszakmára felkészítő felnőttképzéseknél pedig maximum 500 ezer forint lehet. 

A törlesztést a képzések elvégzését követő negyedik hónapban kell megkezdeni, a visszafizetésre az igénylő döntésétől függően minimum egy, maximum tíz év áll majd rendelkezésre. A képzési hiteleknél is érvényesíthető lesz a családi kedvezmény: a Diákhitel Központ a második gyermek megszületése esetén az édesanya felvett képzési hitelének felét, míg a harmadik gyermek megszületése után a teljes hitelösszeget elengedi. 

A képzési hiteleket kényelmesen és papírmentesen, elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással lehet majd igényelni 2021 áprilisától. A szakképzési, felnőttképzési jogviszony meglétét a Diákhitel Központ elektronikusan ellenőrzi majd, a hitelfelvevőknek így nem kell papír alapú igazolásokat beadniuk.

Magyar Péter hangsúlyozta: A felsőoktatásban elérhető hallgatói és a szak- és felnőttképzésben elérhető képzési hitelek rendszere átjárható lesz, így például a szakképzés után diplomaszerzésre törekvők hiteltörlesztését újabb tanulmányaik idejére felfüggesztik. 

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!