A válaszadók közel fele semmilyen béremelést nem vár, 53 százalék viszont valamekkora növekményben bízik. Igaz, az optimisták zöme is csak 1-5 százalék közötti plusszal számol – derül ki a HelloKarrier.hu és a MonsterCares program felméréséből. Közel 1000 munkavállaló töltötte ki online kérdőívünket. Annak is utánajártunk, miként változtak egy év alatt a fizetések öt általunk kiválasztott szakmában.

Múlt héten arról kérdeztük kedves olvasóinkat, hogy milyen mértékben változik 2016-ban a fizetésük. Az online kérdőivet 915-en töltötték ki. A válaszadók közel fele (46,5 százalék) azt azt opciót jelölte be, hogy semmilyen fizetésemelés nem lesz, azaz jövőre is forintra pontosan ugyanazt az összeget keresi. Ezt azt is jelenti, hogy 53,5 százalék valamekkora bérnövekményben bízik. Minden negyedik válaszadó azonban csak egészen minimális, 1-5 százalék közötti emelést vár. 12,7 százalék az 5-10 százalék közötti sávot jelölte meg, míg 15,1 százalék a szakszervezetek által követelt 10 százalék feletti emelést vár.

Mekkora béremelésre számít 2016-ban? (%-ban)



   Miként változtak az átlagbérek 2014-15 között? A fizetesek.hu bérinformációs portáltól öt szakmában kértünk adatokat. Amint az alábbi összeállításból kiderül, a legnagyobb mértékben, 9 százalékkal a kőművesek átlagbére emelkedett. Csupán a Java-programozók bére nőtt minimális mértékben (+1,3 százalék, igaz, itt a havi közel félmillió forintos átlag önmagában vonzó), a többieknél 5 százalék feletti volt a növekmény.

Átlagfizetések változása 5 szakmában

Forrás: hellokarrier.hu