Nemcsak a cégek, a gyermekes családok és a nyugdíjasok járnak jobban mától, hanem a pedagógusok is. Július elsejétől tíz százalékkal emelkedik ugyanis a köznevelésben dolgozó pedagógusok bére. Az intézményvezetők pótlékai pedig a duplájára, helyetteseiké pedig ötven százalékkal nőnek. Mától átlagosan átlagosan harminc százalékkal több pénzt vihetnek haza a szakképzésben dolgozó pedagógusok – hangzott el az M1 Híradójában.

 Az emelés összege a pályán töltött idő és a végzettség függvényében alakul, és mivel az új bérelemet a garantált illetményhez kötötték, ezért a pótlék összege is minden alkalommal emelkedni, amikor a pedagógus feljebb lép a ranglétrán.

A pedagógusbér-emelés a gyakornoki besorolású pedagógusokat is érinti, a bérük a mostani és a januári 8 százalékos emeléssel fél év alatt 18 százalékkal emelkedett.

A kormány az eredeti ígéretéhez híven a tízszázalékos emelést megvalósítja. Ez azt jelenti, hogy a pótlékoktól megtisztított alapbér tíz százalékát kapják a kollégák, így körülbelül bruttó 30 ezertől bruttó 70 ezer forintig terjedő havi béremelésre számíthatnak a pedagógusok

– mondta Szabó Gyula, a debreceni Epreskerti Általános Iskola intézményvezetője a Híradónak.

Az emelés része annak a kormányzati koncepciónak, amelynek célja, hogy a megfelelő munkakörülmények mellett megfelelő béreket is biztosítson az oktatásban dolgozóknak, akik mintegy ötven százalékkal keresnek többet 2013 óta, és a kormány 2010-hez viszonyítva tavaly 355 milliárd forinttal költött többet a pedagógusok bérére.

Átlagosan harminc százalékkal keres többet 32 ezer oktató

A pedagógusok teljesítményét a bérek emelésével is elismeri a kormány – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Rámutatott: az intézményvezetők és helyetteseik juttatásai is növekednek.

A hatékonyság növelése érdekében a pótlékok megduplázására kerül sor. Hatezer intézményvezető esetében feleakkora mértékben nő a helyettesek, a tagintézmény-, intézményegység-vezetők esetében a pótlék. Ez további kilencezer főt érint

– mondta Kásler Miklós.

A köznevelés mellett a szakképzésben is emelkednek a fizetések. Átlagosan harminc százalékkal – 80 ezer forinttal – keres többet 32 ezer oktató. A szakképzési bérfejlesztésre 35 milliárd forintot biztosít a kormány.

A pedagógusok bére 2013-tól átlagosan 50 százalékkal emelkedett

Kásler Miklós a béremeléskről tartott hétfői sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy egy ezernél nagyobb tanulólétszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus

igazgató illetménye a bruttó 182 700 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 629 300 forintról összesen bruttó 812 000 forintra emelkedik

– írta az origo.hu.

Egy négyszáznál nagyobb tanulólétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító, I. besorolású, egyetemi végzettségű igazgató keresete a bruttó 142 100 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 477 050 forintról összesen bruttó 619 150 forintra nő, az ilyen vezetők száma 6 ezer – ismertette a miniszter.

Az iskolaigazgatók helyetteseinek, az intézményegységek és a tagintézmények vezetőinek bérpótléka az igazgatói pótlék fele. Ez az emelés 9 ezer pedagógust érint.

A minőségi oktatás elismerése és támogatása érdekében

az intézmény vezetője a kiemelkedő teljesítményt tovább ösztönözheti, havonta legfeljebb bruttó 101 500 forinttal

– közölte a miniszter.

Kásler Miklós úgy fogalmazott: a kormány feladata, hogy biztosítsa a pedagógusok képzését és továbbképzését, folyamatosan javítsa munkakörülményeiket, fizetésüket és elismerje tevékenységüket.

A miniszter felidézte, hogy a kormány a pedagógus-életpályát a fontosságának megfelelően a gazdasági csőd fenyegetésének elhárítása után, 2013-ban elsőként vezette be, illetve alakította ki.

A pedagógusok bére 2013-tól átlagosan 50 százalékkal emelkedett,  ami nagyban hozzájárult munkaerőpiaci helyzetük javulásához, szakmai és társadalmi megbecsültségük emeléséhez, és érdemben növelte a felsőoktatásban a pedagóguspályára készülők számát – hangoztatta Kásler Miklós.

Hozzáfűzte azt is, hogy az emelt juttatások biztosítása érdekében a kormány az elmúlt évben 355 milliárd forinttal többet költött pedagógusbérekre, mint 2010-ben.

Forrás: Híradó

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!