Egy friss kutatás szerint a magyarok elsöprő többsége üdvözölné az általános alapjövedelmet – írja a HVG.

 A magyarok 80 százaléka szeretné, ha az Orbán-kormány bevezetné az általános alapjövedelmet 

– derül ki Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek 53 százaléka szerint ezt a lehető leghamarabb meg kell lépni, míg további 27 százalék szerint csak fokozatosan, az érintettek megkérdezésével lehet megtenni.

Emellett 14 százalék nyilatkozott úgy, hogy ez a rendszer valójában sehol sem működik, így nem támogatná a bevezetését, míg 6 százalék szerint egyszerűen túl drága lenne a fenntartása.

Érdekesség, hogy a nők valamennyire jobban szeretnék az alapjövedelmet: míg náluk 84 százalék mond igent, a férfiaknak csak a 76 százaléka.

A Napi.hu megemlékezik róla, hogy

az általános alapjövedelem – amelyet minden állampolgár megkap – eddigi leghíresebb tesztje Finnországban volt: 2017 januárjától két éven át havi 560 eurót juttattak 2000 véletlenszerűen kiválasztott munkanélkülinek.

A kísérlet nem váltotta be a reményeket, ugyanis nem nőtt a foglalkoztatottság, ám a programban részt vevők boldogabbak és egészségesebbek voltak, jobban bíztak a jövőben, mint a kontrollcsoport tagjai.

Sok reményt ugyanakkor ne fűzzünk a dologhoz, Orbán Viktor március végén egy parlamenti kérdésre adott válaszában kijelentette, hogy nem támogatja az alapjövedelmet.

Minden vitára emlékszem, ami erről szól, kell-e adni mindenféle teljesítmény nélkül a magyar embereknek 100 ezer forintot, és további 50 ezret gyerekenként. Minden magyar ember ki tudja számolni, hogy ez mibe kerül, hova kerül-e és hogy jó lenne-e.

– mondta akkor.

Ezért szerinte azt kell megcélozni, hogy az embereknek legyen munkája és tisztességes bére.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!