Óriási felháborodást váltott ki az egészségügyi és szociális ágazatban az, hogy a frontvonalban dolgozók közül nem mindenkinek jár a félmillió forintos covid-juttatás – írja a Népszava.

 Alaposan felbőszítette az ágazatban dolgozókat a bruttó 500 ezer forint covid-juttatás szétosztásával az egészségügyért is felelős humántárca. Az egyszeri többletpénzből olyanok is kimaradtak, akik a legnehezebb posztokon álltak helyt a kritikus időszakban, miközben sokan státuszuk alapján akkor is megkapják ezt a jutalmat, ha a fertőzésnek kitettektől messze adminisztratív feladatokat láttak el, vagy éppen szabadságukat töltötték. Bár a pénz elosztásáról szóló jogszabály még nem jelent meg, Kásler Miklós, a humántárca vezetője – miként arról beszámoltunk – pénteken maga sorolta fel, hogy a kormány kinek kívánja leróni a háláját a járvány alatt nyújtott teljesítményéért az egyszeri bruttó 500 ezer forinttal.

A miniszter – a kizárólag a kormánymédia képviselőinek tartott „sajtóértekezleten” – föl is sorolta a kedvezményezetteket. A listájáról azonban számos szakmai csoport kimaradt. Így például a közforgalmú gyógyszertárak dolgozói. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán már pénteken levélben kért elnézést kollégáitól a kormány nevében, hogy a miniszter felsorolásában ők nem szerepelnek. Egyúttal megköszönte a járvány alatti helytállást.

Ám a gyógyszerészek között van olyan is, aki természetesnek ítélte, hogy kimaradtak a jutalomból, hiszen a patikák magánvállalkozások, és bevételük a járvány alatt jelentősen megugrott, így lenne miből premizálni a dolgozókat. A Magyar Orvosi Kamara közleményben tiltakozott:

A közfinanszírozott egészségügy, a magánegészségügy, a szociális szféra dolgozói, a gyógyszerészek és diplomás tagjaink mind részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Mindenki a saját területén állt helyt. A korlátozások ideje alatt egyenlőek voltunk, mindenkire ugyanaz vonatkozott.  Most, amikor a kiesett bevételek pótlásáról van szó, ismét nem tekintik egyenlőnek az egészségügyi dolgozókat.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szintén igazságtalannak tartja a pénzelosztás módját. Emiatt a két egészségügyi kamarával egyeztetve a miniszterhez fordul. A legnagyobb feszültséget a covidos betegek kezelésében közreműködők, valamint a szociális- és idősotthonokban dolgozók körében keltett a pénz elosztásáról szóló bejelentés. Előbbiek azért elégedetlenek, mert az összeget nem differenciáltan osztják szét.

Így ugyanannyit kap az is, akinek négy óránként be kellett öltözni, és nap mint nap vállalta a fertőzés kockázatát, mint az, aki szabadságra vagy táppénzre ment. A szociális és idősotthonban dolgozók pedig teljesen kimaradtak az elismerésből. Az egyik idősotthon főnővére azt mondta lapunknak: az ápolók és a segítőik harmadik hónapja válságkezelő beosztásban dolgoznak. Azaz családjaikat hátrahagyva hetekre beköltöztek az ellátottjaik mellé, matracokon a földön aludtak, azért, hogy amennyire csak lehet megvédjék a gondozottakat a vírustól. A főnővér nem érti: nem jár jutalom azoknak, akik így küzdöttek, máshol viszont azok is megkapják ezt az összeget, akik járványveszély kezdetekor fizetetlen szabadságra mentek. „Tisztességtelen eljárás ez a maszktól kisebesedett orrú, teljes menetfelszerelésben dolgozókkal szemben!” 

Sikerült megint kiosztani úgy 92 milliárdot a kormányzatnak, hogy az sokaknak elégedetlenséget okoz

– mondta lapunknak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. Hozzátette: egyelőre csak a miniszteri tájékoztatóból ismerik, hogy ki részesül a jutalomból, megvárják az erről szóló jogszabályt, és azt követően levelet írnak Orbán Viktor miniszterelnöknek felhíva a figyelmét a kimaradottakra az elosztás igazságtalanságaira.

A miniszter válasza az elégedetlenkedőknek

Kásler a Demokratában válaszolt arra, hogy miért maradtak ki a gyógyszerészek és az idősotthoni dolgozók a bruttó 500 ezer forintos jutalomból. A gyógyszerészek valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, ugyanis az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi. A gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna – mondta Kásler Miklós. – Horváth Ildikó államtitkár asszony azért nem tudott válaszolni a kérdésükre, mert arról már a kormányülés döntött. A gyógytornászok és az idősotthoni dolgozók, illetve a házi segítségnyújtók azért maradtak ki, mert a munkáltatójuk, egyben fenntartójuk is az illetékes egyház, a vállalkozó, az egyesület, vagy éppen az önkormányzat. Sajnos így nem tartoznak bele abba a körbe, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozókat öleli fel, noha az ő munkájuk is a járvány idején kifejezetten veszélyes, hála és köszönet illeti őket – fogalmazott a demokrata.hu-nak az emberi erőforrások minisztere.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!