Havi 170 ezer forintot visz haza egy kezdő sürgősségi orvos, így nem több az órabére, mint egy gyorsétteremben dolgozónak, a szakorvos is kevesebbet keres, mint egy szakmunkás - mondta az RTL Klub Híradójának a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, Álmos Péter. Arról is beszélt, a jövő évi költségvetés tervezetében nincs nyoma a béremelésnek, amiről a járvány előtt már tárgyaltak a kormánnyal. A MOK attól tart, ha a kormány nem emeli a béreket, még több orvos hagyhatja el az országot vagy a pályát.

Az Orbán Viktor által megígért 500 ezer forintos plusz juttatás jól jön, de nem elég, az orvosok rendszerességet és kiszámítható életet szeretnének - mondta Álmos. A szervezet levélben kért béremelést a miniszterelnöktől.

Azt szeretnék, hogy egy kezdő orvos bére nettó háromezer, egy szakorvosé 4500 forint legyen óránként, egy 40 éve dolgozó szakorvos pedig 7500 forintot kapjon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával januárban elkezdődtek, majd a járvány miatt megszakadtak a tárgyalások. Az RTL megkeresésére az Emmi azt írta, 2010 óta 2,5-szeresére emelkedett az orvosok bére, a kormány célja a további béremelés, erről a tárgyalások a járvány után folytatódnak.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!