December végén még több mint egymilliárd forint értékű utalványt nem váltottak be – olvasható a Népszavában.

 Több mint 900 millió forintos veszteséggel zárta az elmúlt évet az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. (EUF Zrt.), ugyanakkor december végén még több mint egymilliárd forint értékű utalványt nem váltottak be a cégnél, miközben 2019. januárjától megszűnt ezek forgalmazása – derül ki a társaság beszámolójából. (Az utalványokat december végégig lehetett felhasználni.)

 Az Igazságügyi Minisztérium (IM) céginformációs szolgálatának oldalán elérhető adatok azért érdekesek, mert ezt leszámítva az újságírók is csak nehezen kaptak adatokat a cég pénzügyeiről, gazdálkodásáról annak ellenére, hogy a kormány hol karácsonyi ajándékként, hol választási mézesmadzagként használta az utalványokat a nyugdíjasoknál.

A beszámoló most megerősíti, hogy az EUF Zrt. az idei első negyedévben még folytatta az elszámolást a korábban Erzsébet-utalványokat elfogadó vállalkozásokkal, azt azonban nem tudni, mekkora összeget sikerült még beszedniük.

A nyilvános dokumentumokból egyrészt kiderül, hogy a folyamatos átalakításokkal nehezített cégtörténetben lenyeltek már ennél nagyobb veszteséget is, hiszen 2018-ban majdnem ötmilliárdos adózás utáni mínusszal zárták az évet, holott egy évvel korábban még 1,7 milliárdos nyereséget termeltek. Másrészt azt is megtudhatjuk, hogy még a folyamatosan csökkenő forgalom mellett is 2,3 milliárdot költöttek el tavaly tranzakciós- és szállítási díjakra, jutalékokra.

Előző évben, amikor nagyüzem volt az utalványok forgalmazásában, még ennek dupláját fizették ki ezekre a szolgáltatásokra. 2018-ban az EUF Zrt. vagyonának részeként tüntettek fel több mint egymilliárd forint értékű ingatlant, ennek azonban már nem találni nyomát a tavalyi évről szóló beszámolóban. 

A cég tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriuma még április közepén elfogadta a beszámolót, a határozat kivonata a napokban került fel az IM adatbázisába. A dokumentum leginkább arra jó, hogy megtudjuk, kik alkotják az Alapítvány kuratóriumát az elnök, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója mellett. A névsorban szerepel Balázs Péter, Bognár János, Dobozy Miklós, Kulcsár Ferenc, Nagy Róbertné, Palkovics Imre, Rabi Ferenc és Soós Ilona. A kormány 2018-ban váratlanul megváltoztatta a béren kívüli juttatások adózását, az Erzsébet utalvány is kikerült a kedvezményes adózás köréből, ami majdnem másfél éves haldoklást követően a konstrukció végét jelenti. A Zrt. friss pénzügyi beszámolója megerősíti, hogy a majdnem 60 ezer korábbi beváltóhellyel történt elszámolás után a tulajdonos közalapítvány – vagyis valójában a kormány – dönt az utalványforgalmazó sorsáról, minden bizonnyal a felszámolásáról.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!