A parlamenti képviselők is jól jártak idén, náluk szerencsésebbek már csak az államtitkárok – írja az mfor.hu.

A törvényi előírásoknak megfelelően idén 11,4 százalékkal emelkedett a parlamenti képviselők fizetése

- számoltunk be elsőként a változásról. Bár az emelési kötelezettséget egy 2018-as törvénymódosítással rögzítették, tehát nem aktuális elhatározás volt ez az országgyűlésben, a jelenlegi koronavírus-járvány miatt gazdasági nehézségekkel teli időszakban meglehetősen visszás lépés volt ennek az emelésnek az elfogadása és végrehajtása.

Főleg annak tükrében, hogy külföldön számos példa volt arra, hogy a helyzetre való tekintettel az állami vezetők lemondtak járandóságuk bizonyos hányadáról.

De említhetők a hazai önkormányzati vezetők is, akik hasonló elhatározásra jutottak. Az ellenzéki pártok parlamenti frakciói pedig az emelés összegét különféle segítő alapokba utalták, vagy a rászorulóknak ajánlották fel. Cikkünk nyomán három független képviselő egyébként be is nyújtotta a törvénymódosító javaslatot, mellyel havi 115 millió forintot spórolnának az államnak oly' módon, hogy mindenki a tavalyi alapbérre lenne jogosult függetlenül a betöltött tisztségektől.

Azonban a képviselők 11,4 százalékos fizetésemelése is csak addig hat megdöbbentőnek, amíg meg nem ismerjük az államtitkárok fizetésének változását.

A koronavírus-járvány ugyan elsodorta az információt, de március végén több kormánytag javadalmazásának adatait is közzétették a kormány honlapján. Ezek átböngészése után kiderül, az állami vezetők fizetése változatosan alakult: míg egyesek jókora plusznak örülhettek, másoknak - az országgyűlési szerepvállalásuk miatt - kevesebbel kellett beérniük. Panaszra azonban így sem lehet ok. 

Annak a tisztségviselőnek ugyanis, aki csak államtitkári posztot tölt be az állami vezetésben, bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra ugrott a fizetése. Az emelkedés mértéke 35 százalék, melyet a képviselőkkel ellentétben már év elején érvényesítettek a fizetésekben.

Vannak azokban olyan államtitkárok, akik a parlamenti patkóban is helyet foglalnak, mint például Dömötör Csaba, Bodó Sándor vagy Cseresnyés Péter. Ők és a hozzájuk hasonló állami vezetők nem voltak ilyen szerencsések, mivel nekik "csak" a képviselői alapbér emelkedésével kell beérniük. Ez 997 ezer forintról 1 103 400 forintra nőtt márciustól, mellé változatlan összegű államtitkári fizetést vehetnek fel, vagyis a bruttó 1 296 300 forintot. Mindenesetre havi összkeresetük így 2 399 700 forintra emelkedett márciustól.

Hasonló a helyzet a miniszteri fizetésekkel, annak összege maradt bruttó 1 979 400 forint. Viszont néhány miniszter az államtitkárokhoz hasonlóan a parlamentben is tevékenykedik, mint például - a teljesség igénye nélkül - Varga Mihály, Gulyás Gergely, Rogán Antal vagy Szijjártó Péter. Ők az alapjuttatás emelkedésével márciustól bruttó 3 082 800 forintért végzik a munkájukat.

Ugyanakkor a miniszterek közül is kiemelkedik egy, mégpedig Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter. Ezért a feladatért ugyanis 5 millió fizetést kap, ami nem változott, a képviselői alapilletmény emelkedésének köszönhetően havi bruttó 6 103 400 forint szerepelhet egy összesített bérlapon.

Egy dolog azonban nem derült ki egyelőre. Bár az Orbán Viktor javadalmazását ismertető dokumentum február 29-i dátummal került fel a kormány honlapjára, az idei állapotra vonatkozó adatot még nem tartalmazott.

Ami biztos, hogy tavaly március elsejétől a korábbihoz képest 50 forinttal, 1 507 350 forintra csökkent a miniszterelnöki fizetése.

Plusz adalék, hogy a dokumentumok alapján tavaly év végén, egészen pontosan december közepén az állami vezetők vadiúj autókat is kaptak. A korábbi, jellemzően 2014-es Skoda Octaviákat 2019-es évjáratú Skoda Kodiaq-ra cserélték le a legtöbb esetben, néhányan azonban maradtak a megszokott Octavia legújabb modelljénél.

Forrás: mfor.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!