A dolgozói oldal már tavaly novemberben jelezte, hogy 15 százalék alatt nincs alku. A bejelentés leginkább a vállalat szakmunkásainak rossz hír – írja a Világgazdaság.

Alig negyven perc alatt véget ért a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) által mára összehívott plenáris ülés a cég szakszervezetivel, miután Bolla Tibor vezérigazgató

8 százalékos fizetésemelésre tett javaslatot erre az évre.

Valószínűleg ő sem lepődött meg azon, hogy a vállalati érdek-képviseleti szervezetek egyöntetűen elutasították az ajánlatot. A három nagy munkavállalói tömörülés, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), valamint a kisebb dolgozói erőt maga mögött tudó Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) egységesen 15 százalékos bér és cafeteria fejlesztést követel 2020-ra, ezt már tavaly novemberben bejelentették.

Ehhez képest jócskán elmarad a BKV mai bejelentése, amely különösen a szakmunkás munkakörök betöltése kapcsán rossz hír, hiszen itt van a legnagyobb hiány a tömegközlekedési társaságnál.

Hogy mi következik most, az egyelőre nem világos. Az szinte biztos, hogy Bolla Tibor nem a saját szakállára mondta be a 8 százalékot, hanem a fővárosi vezetés engedélyével. Forrásaink szerint legfeljebb

az képzelhető el, hogy az alkudozás tovább folytatódik, amely 10 százalékos plafonnál állhat meg.

Ez azonban még mindig elfogadhatatlan a szakszervezetek számára. Ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor nem marad más út az igény érvényesítésére, mint a sztrájk megszervezése. Ez azonban egyik félnek sem áll érdekében.

A BKV jelzése szerint a héten állandó bizottsági keretek között újabb kör következhet. Bolla Tibor ugyanakkor ma jelezte: a 8 százalékos pluszhoz képest más ajánlatot egyelőre nem áll módjába tenni.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!