Elképesztő ütemben gazdagodnak a privátbanki ügyfelek. Hárommilliárd forint fölötti vagyonnál mérték a leggyorsabb növekedést. Az elitbe nem könnyű bekerülni, de aki bent van, az gyorsan gyarapodik – írja a napi.hu.

A harmadik negyedév végén 44,6 ezer privátbanki számlát kezeltek a hazai pénzügyi intézményeknél, ezeken 5426 milliárd forint volt - mondta Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője a cég ügyvezetője.

Egy átlagos privátbanki ügyfélnek már több mint 120 millió forint van a számláján. Árnyalja azonban a képet, hogy egy-egy vagyonos ügyfélnek több szolgáltatónál is lehet számlája, így a leggazdagabbak közé tartozóknak az átlagos megtakarítása 120 millió forintnál jóval több lehet.

A privátbanki ügyfélkörbe bekerülni nem könnyű, a vagyonnövekedés főleg a leggazdagabbakat érinti. Egyre több az olyan vagyonos ügyfél, akinek a pénzügyi megtakarítása meghaladja a 3 milliárd forintot, ráadásul az ő vagyonuk nő a leggyorsabban. A Blochamps azt prognosztizálja, hogy továbbra is gyorsan nő majd a gazdag ügyfelek vagyona, évente akár 10 százalékkal is gyarapodhatnak.

Az átlagos privátbanki ügyfél vagyona már kezdi elérni az ausztriai szintet

- mondta Karagich.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) népszerűsége is hozzájárult a privátbanki vagyontömeg gyarapodásához. A szuperállampapír legnagyobb hányadát a privátbanki és a prémium kategóriás ügyfélkör jegyezte le. MÁP+ állampapírból további 1000 milliárd forint áramolhat a privátbankokba, ahol fokozatosan erre az állampapírra cserélhetik le a teljes alacsony kockázatú portfóliót. A lakossági állampapírok árazása ugyanis olyan, hogy ezt az egyet éri meg a legjobban megvásárolni.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!