A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke megerősítette az ATV Híradójának: ő is látta már azt az el nem fogadott rendelet-tervezetet, amely szerint a rendőrök 500 ezer forintos év végi jutalmat vihetnek haza. Ez a juttatás viszont csak a szolgálati viszonyban állókra vonatkozik, így csaknem 10 ezer rendvédelmen belül dolgozó ember kimaradhat a jutalomból.

Egy kiszivárgott belügyminisztériumi rendelet szerint a rendőrök bruttó 500 ezer forintos juttatásban részesülnek év végén. Az erről szóló rendeletet a Zsaruellátó Facebook oldal posztolta. Azóta ezt Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke is megerősítette híradónknak, aki azt mondta, hogy látta a miniszteri rendelet tervezetét, amely kifejezetten a rendvédelem területén a csak szolgálati viszonyban állók részére kívánja ezt a juttatást megadni.

Mindenki azt mondta, hogy ez akkortól hatályos, amikortól megjelenik a Magyar Közlönyben, és ez a Magyar Közlönyben való megjelenést már 23-ra tervezték. Én abban bizakodom csak, hogy azért nem jelent még meg – mert a mai napon sem jelent még meg – mert a minisztérium azon dolgozik, hogy hogyan lehet a kimaradó több mint 10 ezer kollégát, akik rendvédelmi, igazgatási jogviszonyban állnak vagy munkavállalóként dolgoznak szintén ilyen típusú jutalomban részesíteni

– nyilatkozta az ATV Híradónak Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének az elnöke.

Jelenleg az állományban körülbelül 60 ezren vannak, ebből 50 ezren meg is kapják ezt az év végi juttatást. 10 ezer ember azonban kimarad a jutalomból. Tehát kap például a rendőr, a tűzoltó, a büntetésvégrehajtási őr, de akik az irratárban dolgoznak vagy részt vesznek egy nyomozásban, de funkcionális munkát végeznek: ők nem kapnak.

Az irodában együtt ül egy hivatásos és egy rendvédelmi, igazgatási alkalmazott, az egyik kap, a másik meg nem kap semmit. Nagyon borzasztó dolog lesz magán a rendvédelmen belül, hiszen a minisztériumokban így nem különböztettek. És pontosan a rendvédelemben különböztetnek az egyes foglalkoztatási jogviszonyok között, ez nagyon nagy baj

– egészítette ki a szakszervezeti elnök.

Az ATV Híradó megkereste a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság Sajtóosztályát is, de kérdésükre nem válaszoltak.

Pár napja nagy port kavart a hír, hogy az Országos Mentőszolgálat dolgozói közül többen még a 37 500 forintos év végi juttatásukat sem kapták meg. Volt olyan, aki csupán pár ezer forintot kapott. „Ez a 37.240 forint ez nem pulykapénz, ez nem karácsonyi juttatás, ez a mentősöknek megállapított költségét fedezi, ami a munkaruhájuk mosatásából, a bankszámlájuk kezeléséből, cipővásárlásból adódik, tehát nincs arról szó, hogy ez az összeg ez bármiféle jutalom lenne, ez egy járandóság, amit nem kaptak meg vagy csak részben kaptak meg” – mondta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.

A Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség dolgozói átlagosan bruttó 650 ezer forint jutalmat kaptak, a belügyi dolgozók 607 ezer forintot, a Magyar Nemzeti Bank dolgozói 537 ezret, a rendőrök 500-at, míg a külügyi dolgozók átlagosan 384 ezer forintot vihettek haza.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!