Idén úgy tűnik, megugrott a magyarok adakozási kedve, rekord mennyiségű tartós élelmiszert kapnak ajándékba a rászorulók. Idén a Máltai Szeretetszolgálat munkatársát kísértük el – írja a HVG.

 Elza babát, távirányítós kisautót, téli bakancsot, anyunak serpenyőt és fűnyírót is kértek azok a gyerekek, akiknek idén teljesítette kívánságát a Máltai Szeretetszolgálat. A hozzájuk jelentkező több száz családból választanak ki ötvenet, akikről tudják, hogy tartósan beteg gyereket nevelnek vagy nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak.

A kívánságokat a Szeretetszolgálat aztán eljuttatja azokhoz, akik vállalták, hogy teljesítik azt. Volt, aki személyesen vitte ki ajándékát – meséli Bognár László, a Szeretetszolgálat munkatársa, az önkéntesek egyik koordinátora. Az idei év legmegindítóbb ajándéka egy nagyon speciális, 200 ezer forint értékű ruha volt.

A kislány fogyatékkal él, csak ebben a ruhában tud mozogni. Nagyon gyorsan összejött az adomány, egy felajánlótól kaptuk, aki jelezte, hogy több családot is támogatna.

Cipősdobozokban az általánosabb ajándékok – plüssök, édességek, könyvek, rajzeszközök íróeszközök – is megszámlálhatatlan mennyiségben érkeznek, Bognár szerint volt olyan vállalkozás, amely több mint 4 ezer dobozt gyűjtött össze és küldött a Szeretetszolgálatnak, a Mosolymanók elnevezésű országos iskolai programból pedig 5-6 ezer érkezett. Ezeket, illetve a tartós élelmiszert osztják szét a rászorulók között. Idén abból rekord mennyiség, 300 tonna gyűlt össze, amiből 30 ezer csomagot tudtak összeállítani.

Bognár azt mondja, hiába kapnak "megszámlálhatatlan" mennyiségű cipősdobozt, mindegyiknek van helye.

Ha nem náluk, hát átadják más szervezeteknek, amelyekkel kapcsolatban állnak. Például olyan anyaotthonnak, amelyet nem ők tartanak fenn, emellett segítenek a józsefvárosi Egységes Módszertani Intézetnek is, de kapnak a katolikus nevelőszülő hálózatok is ajándékokat. Sok dobozt adtak át roma önkormányzatoknak, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pedig Erdélybe, Böjte Csaba atyának juttatta el az adományokat.

A dobozokat szúrópróbaszerűen ellenőrzik, előfordul ugyanis olyan, hogy az ajándéknak szánt csomagokban koszos, törött holmi van, ami nem csak hatalmas csalódást okoz annak, aki kibontja, de megalázó is.

Az adományozás nem lomtalanítás – mondják évek óta az ezzel foglalkozó szervezetek, de az üzenet még mindig nem ment át teljeskörűen.

Van olyan is, hogy jószándékból, de átgondolatlanul ajándékoznak az emberek.

Így küldött valaki pár éve sílécet egy nyomortelepre, – idézi fel Bognár. A nyomortelepen nemcsak a síléccel, de az elemmel működő játékokkal sem tudnak mit kezdeni.

Ajándékozás előtt mindig gondoljunk bele, milyen a másik anyagi helyzete.

Ha viszont szívvel-lélekkel van összerakva a doboz, és valóban örömet okoz annak, aki kapja, akkor mindenből lehet ajándék.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!