Munkájuk ellentételezéseként 500 ezer forintot kapnak azok a pedagógusok, akik kísérőtanárként elmennek a diákokkal a kéthetes külföldi nyelvi utakra – derül ki a tegnap közzétett pályázati felhívásokból. A 9. és 11. osztályos diákok több mint hatezer állami támogatású kurzus közül válogathatnak, és a kínálat tovább bővül a februári jelentkezési határidőig – írja a Magyra Nemzet.

Már böngészhetik a középiskolások az állami támogatású külföldi nyelvtanfolyamok kurzuskínálatát, tegnap ugyanis megnyílt az a honlap, ahol a nyelviskolák programjai és az utazások legfontosabb tudnivalói elérhetők. A Knyp.hu oldal kurzuskeresőjében többek közt a választott nyelv és célország, valamint a pályázó életkora, nyelvi szintje, a szállás és ellátás típusa, sőt még a kiutazás tervezett dátuma alapján is válogathatnak a diákok a számukra legmegfelelőbb tanfolyamok között. A honlapon minden nyelviskola tájékoztat a tanfolyam szakmai tartalmáról, az óraszámokról, a tanórán kívüli különprogramokról, de jelzik azt is, hogy tudnak-e például fogyatékkal élő diákokat fogadni, illetve milyen egyéb szolgáltatást biztosítanak a hozzájuk érkezőknek (például transzfer, speciális étkezési igények kielégítése, sportolási lehetőségek, számítógépterem). A diákokat családoknál vagy kollégiumban szállásolják el, félpanziós vagy teljes ellátással.

A honlapon egyelőre 149 angol, 26 német és 21 francia nyelviskola szerepel, amelyeknél együttesen több mint 5300 angol, 460 német és 360 francia kurzust hirdetnek. A lista egyébként folyamatosan frissül, a 2020. februári jelentkezési határidőig még bővülni fog a választék.

A programban egyébként csak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) jóváhagyásával vehetnek részt a nyelviskolák, minden partner akkreditált. A szintfelmérést a helyszínen végzik majd, és az eredmény alapján osztják csoportokba a diákokat az újrakezdőtől egészen a felsőfokú szintig. A honlapon szereplő elérhetőségeken az érdeklődők személyesen is felvehetik a kapcsolatot a külföldi nyelviskolákkal.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a programról tartott tegnapi sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar kormány a világon egyedülálló módon támogatja a nyelvtanulást azzal, hogy évente 140 ezer diák számára elérhetővé teszi a kéthetes külföldi utakat. Hozzátette:

a pályázó fiatalok heti 20-25 órás intenzív tanfolyamokon vesznek részt, amire a kormány összesen 90 milliárd forintot költ. Ez diákonként csaknem 2000 eurós ráfordítást jelent.

Bár a jelentkezések beadásával egyelőre várni kell, a részletes pályázati felhívások már elérhetők. Eszerint a diákok támogatási átalányösszege 110 és 234 ezer forint között mozog (az ellátás típusától és a célországtól függően), ez a pénz az utazási, biztosítási és megélhetési költségeket is fedezi.

Sajátos nevelési igényű pályázók esetében kiegészítő támogatás is jár majd. A képzések díja maximum 1500 euró vagy ennek megfelelő angol font lehet, amit közvetlenül a külföldi nyelviskoláknak utalnak.

Csoportos utaknál a pályázó intézmények kapnak szervezési átalányt is, tanulónként 15-25 ezer forintot, a kísérő pedagógusok költségeinek fedezésére pedig 60-117 ezer forint támogatást fizetnek az iskoláknak. A kísérőtanárok nem kevesebb mint bruttó 500 ezer forintot kapnak munkájuk ellentételezéséért.

Kásler Miklós emlékeztetett, hogy angol nyelvű képzéseken Angliában, Írországban és Máltán lehet részt venni, német nyelvterületen Ausztria és Németország közül választhatnak a tanulók, emellett Franciaországba is jelentkezhetnek a fiatalok, az ország egyetlen kínai–magyar két tannyelvű középiskolájának diákjai pedig Kínába utazhatnak.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!