A társadalombiztosítás rendszerén keresztül kell érdekeltté tenni az embereket, hogy járjanak az állam által biztosított ingyenes szűrővizsgálatokra – erről Lázár János, a nem dohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos beszélt. Szerinte fontos lenne kiterjeszteni a népegészségügyi szűrővizsgálatokat, mert ebben Magyarország lemaradásban van – írja a Világgazdaság.

 Viszont ha az állam megteremti a tüdődaganat és a vastagbéldaganatok szűrésének technikai feltételeit, és a szűrővizsgálatoknak a behívottak így sem tesznek eleget, akkor

ez jelenjen meg az érintettek társadalombiztosítási hozzájárulásában is.

Fontos előrelépés, hogy 1,2 mil­liárd forintot invesztáltak tíz tüdőszűrőcentrum létrehozására, ahol alacsony dózisú CT-vizsgálatokat végeznek majd. Ezeknek a központoknak az éves működtetése a számítások szerint 3–6 milliárd forintból megvalósítható. Lázár János még a nyáron tette le a kormány asztalára a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nem dohányzók védelmével kapcsolatos javaslatait. Hangsúlyozta:

évente 700 milliárd forintot költenek a magyarok dohánytermékekre, a tüdődaganatos betegek 85 százaléka dohányzik.

Fontos, hogy a magyar állam továbbra is foglalkozzon a dohánypiac szabályozásával, a tiltással és a kontrollal

– válaszolta a Világgazdaság kérdésére Lázár. Hozzátette: a javaslatai nagy része arra vonatkozott, hogy hogyan lehet a trafikrendszert szigorítani, a feketepiaci dohánykereskedelmet visszaszorítani, és a dohánytermékek egységes csomagolását bevezetni. Ezeknek a javaslatoknak egy része a parlament előtt van, és még de­cemberben elfogadhatják, egy másik részük pedig kormányrendelet formájában már megszületett – tette hozzá.

Lázár János elmondta, komoly vitát váltott ki, de a Belügyminisztérium is támogatja az autóban dohányzás betiltását. Javasolja mindezek mellett, hogy a társasházak közös területein is tilos legyen a dohányzás.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!