Mindenki várakozására rácáfolt a harmadik negyedéves, 5 százalékos növekedés - ismertette a friss adatot mai tájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter. Elmondta, hogy ezt megelőzően csak 6 alkalommal volt ekkora vagy nagyobb a negyedéves bővülés mértéke. Fontosnak tartotta, hogy nem hitelből bővült a gazdaság, hanem exportteljesítményből, beruházásokból. Kiemelte, hogy az 5 százalékos (nyers) adatnál más intézmények mellett a jegybank is visszafogottabb, 4,2 százalékos növekedést valószínűsített – olvasható az mfor.hu oldalán.

A miniszter egyebek mellett a hatéves bérmegállapodást, valamint a hatékony uniós forrásfelhasználást emelte ki a GDP hajtóerejeként. Kérdésünkre elmondta, hogy a hatályos megállapodás alapján az ideihez hasonlóan jövőre is 8 százalékkal emelkedne a minimálbér, de ha a munkavállalói és munkaadói oldal más - például 10 százalékos - emelésben állapodna meg év végéig, az a kormány számára elfogadható.

Ami az uniós támogatásokat illeti, arra voltunk kíváncsiak, hogy a Brüsszellel folytatott felhasználási vita (arról, hogy a pénzeket nem jogszerűen kezelte a magyar intézményrendszer) miatt beragadt 500-700 milliárd forintot a költségvetésből, vagyis az adófizetők pénzéből tudja-e pótolni a kormány? Hozzátéve, hogy ez az összeg ugyan nem vész el, más projektekre fordítható, de a már megítélt, de jogszerűtlennek talált projektekre nem lehet elkölteni.

Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a tárgyalások az innovációs tárcához tartoznak, de ami a pénzügyi részt illeti, nem lát okot aggodalomra, mert a költségvetés jól áll.

Az éves hiány 58 százaléka teljesült eddig, és hacsak nem történik valami rendkívüli az utolsó 2 hónapban, biztosan lehet tartani az idei 1,8 százalékos államháztartási hiányt - közölte. Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy a sajtóban megjelent 500-700 milliárdos számok közül melyik áll közelebb a valósághoz.

A növekedés motorjaként említette még a CSOK-rendszert is. A szélesebb értelemben vett családtámogatási, avagy családvédelmi akcióterv második körét készíti elő épp a kormány, ezzel kapcsolatban érdeklődésünkre annyit árult el, hogy mind a második családvédelmi, mind a készülő gazdaságvédelmi akcióterv tartalmaz majd új elemeket az eddigiekhez képest.

A miniszter elmondta továbbá, hogy várakozásaik szerint az év hátralévő részében kitartanak a kedvező folyamatok, a világgazdaság elkerülheti a recessziót. Az év egészében 4,8 százalék lehet a GDP.


Forrás: mfor.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!