A kormány ígérete szerint kedden átutalták a nyugdíjkiegészítéssel-és prémiummal megnövelt járandóságot a nyugdíjasoknak. Akiknek a postás viszi házhoz a pénzt, a héten kapják meg az emelt összeget – olvasható a atv.hu-n.

 2007 óta minden évben megkapják az érintettek a nyugdíj-kiegészítést, amivel a tényleges inflációtól elmaradt korábbi emelést korrigálják. Emellett 3. éve számíthatnak a nyugdíjasok a gazdaság teljesítményétől függő nyugdíjprémiumra is. Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, a kormány kibővítette a nyugdíjprémiumban részesülők körét azzal is, hogy nemcsak az öregségi hanem minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő megkapja, és nem csak azok, akiknek legalább tavaly állapították meg a nyugdíját.

A minimális, 28 500 forintos járandóság esetén nagyjából 10 ezer forintot kapnak az érintettek kiegészítésként és prémiumként. 100 ezer forintos nyugdíjnál 30 400 forinttal több pénz érkezik novemberben. Ha valakinek 200 ezer forint a nyugdíja, az extra pénz meghaladja a 38 ezer forintot, míg 2 milliós járandóságnál 196 ezer forint többletet jelent.

Magyarországon a legtöbb idős ember 100 és 150 ezer forint közötti nyugdíjat kap. 17800 honfitársunk nyugdíja 28500 forint, miközben 23 nyugdíjashoz 1 és 2 millió forint közötti összeg érkezik. Magyarországon összesen 9 személy kap 2 milliós nyugdíjat.

Az ellenzék szerint nagyon helyes, hogy a kormány teljesíti törvényi kötelezettségét, ezzel együtt igazságtalannak tartják a nyugdíjrendszert. Korózs Lajos, az MSZP képviselője szerint a nyugdíjprémium nem jelent hosszútávú segítséget.

Ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor jövőre is nyomorultul kevésből fog majd élni. Miközben lehetővé tették a milliós nyugdíjak kifizetését

- mondta a politikus.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint nincs értelme a magyar nyugdíjakat a nyugat-európaihoz hasonlítani, hiszen így is nehézkes a nyugdíjrendszer fenntarthatósága: ugyanakkor az igazságtalanságot osztrák mintára ki lehetne küszöbölni.

Ausztriában sávosan emelik a nyugdíjakat. Ugyanígy összességében az infláció az emelés kerete, de azon belül a kisnyugdíjasok sokkal többet kapnak arányaiban sőt van egy felső korlát is ami felett egyáltalán nincs nyugdíjemelés az osztrákoknál

- vélekedett. A szakértő szerint az segítene igazán, ha visszaállítanák az inflációhoz ÉS a béremeléshez kötött nyugdíjemelést.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!