Az Észak-Amerikában élő idős magyarokat igencsak meglepte, hogy Orbán Viktor levele mellé kaptak egy 9 ezer forintos magyar rezsiutalványt is. Most egy amerikai férfi összegyűjti az utalványokat és hazaküldi, hogy a rászorulók fel tudják őket használni – olvasható a HVG-ben.

Az már korábban kiderült, hogy azok a nyugdíjasok is megkapják a 9000 forint értékű rezsiutalványt, akiknek nem lenne könnyű dolguk, ha fel akarnák azt használni. A Magyar Államkincstár még szeptemberben tisztázta a kérdést: azok a nyugdíjasok is megkapják az utalványokat, akik nem Magyarországon élnek.

Az Átlátszó cikke szerint egy Amerikában élő magyar férfi vette fel a kapcsolatot Király József kecskeméti MSZP-s poltikussal, miután egy kanadai rokonlátogatáson szembesült azzal, hogy az ott élő magyar nyugdíjas rezsiutalványt kapott. Mivel ezt nem lehet Amerikában felhasználni, úgy döntött, hogy összegyűjti a többi kint élő nyugdíjastól is és hazaküldi az utalványokat.

Király azt mondta, a visszaérkező rezsiutalványokat civil szervezetekkel közösen osztják szét a nehéz helyzetben élő családok között.

Könnyíti a helyzetet, hogy a rezsiutalványok átruházhatóak.

Ha tehát egy külföldön élő nyugdíjas úgy dönt, hogy segíteni akar egy hozzátartozójának, akkor ezt gond nélkül megteheti.

Az Átlátszó cikke szerint az államkincstár intézkedett a rezsiutalványok elküldéséről a jogosultaknak, a posta pedig kézbesítette azokat. 2016 januárjában 32 724-en kaptak külföldön magyar nyugellátást, öregségi nyugdíjas ebből 27 925 volt. Ez alapján 251 millió forintnyi utalvány ment külföldre, ennek a postaköltsége 50 millió forint lehetett.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!