Mintegy bruttó tízmilliárd forintjába kerülne a Budapesti Közlekedési Zrt.-nek (BKV), ha teljesítené a szakszervezetek követelését, és végrehajtaná 2020 januárjától az általuk kért 15 százalékos bérfejlesztést. Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a múlt héten úgy fogalmazott az érdekképviseletek igényével kapcsolatban, hogy a fizetésemelés mértéke nem tartható. Ennek finanszírozásához ugyanis Budapestnek, mint a BKV százszázalékos tulajdonosának, nincs pénze – írja a Világgazdaság.

Lapunk információi szerint a jövő évi üzleti terv első verziójában a ráfordítások megközelítik a 150 milliárd forintot – bérfejlesztések nélkül –, ehhez a forrás biztosítása már eleve kérdéses.

A cég működésére rálátó forrásaink szerint a főváros egyedül nem fogja tudni megoldani a BKV-nál a bérek rendezését,

az egyetlen útnak az látszik, ha a kormány besegít. Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy elfogadható kompromisszumra fognak törekedni az ügyben, ám értesülésünk szerint a tömegközlekedési vállalat szakszervezetei részéről nem lehet rugalmasságra számítani.

A tagság mintegy 80 százalékát képviselő, egymással partnerségben álló Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) nem fog elállni a 15 százalékos bérfejlesztéstől, és egyelőre a 10 százalékos dolgozói felhatalmazással rendelkező Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) is hasonló emelést akar elérni. Az utóbbi gyenge láncszem lehet a szakszervezeti oldalon, mivel egykori elnökük,

Nemes Gábor a napokban a BKV igazgatóságában kapott pozíciót.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!