A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a miniszterhez fordult, mert a Vasútegészségügyi Kft.-nél dolgozók munkaszerződésébe belekerült, hogy a bérmegállapodás lejárta után a korábbi bért kapják. A kft. szerint erről szó nincs, a VSZ azonban úgy érzi, csak akkor lesznek biztonságban a dolgozók, ha ilyen mondat nem szerepel a munkaszerződésekben. Az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete (EDOSZ) a munkáltatót támogatja a kérdésben. Szerintük a dolgozók elégedettek a béremeléssel, és elhatárolódnak a VSZ nyilatkozataitól, sőt, tiltakozó aláírásokat gyűjtenek. A munkáltató közleményében szintén kitért a dolgozói elutasításra a VSZ kezdeményezésével kapcsolatban – írja a 24.hu.

Utánanéztünk, végül is mi áll a munkaszerződésekben, és milyen bérre számíthatnak jövőre a dolgozók, lesz-e emelés vagy a két évvel korábbi alapbért kapják meg csak, és erre megvan-e a fedezet. Nem lett sokkal tisztább a kép.

A hároméves bérmegállapodás

A Vasútegészségügyi Kft. és a szakszervezetek hároméves bérmegállapodása alapján 2017-ben átlagosan 7,5 százalékos, 2018-ban és 2019-ben pedig 4-4 százalékos emelés járt a dolgozóknak – tudtuk meg a Vasutasok Szakszervezete alelnökétől, Zlati Róberttől. Azt is elmondta, hogy nem egészen teljesültek a megállapodás elemei, mert 2017-ben nem januártól kapták meg a béremelést a dolgozók, hanem tavasszal, a 2018-ast egyéves csúszással, 2019 januárjában, a 2019-est pedig csak idén júliusban. A tavaszra tolt visszamenőleges béremelés nem szokatlan, de arra, hogy csak egy év késéssel kapták volna meg az év elejétől járó béremelést még nemigen volt példa.

A Vasútegészségügyi Kft. lapunknak azt is írta, hogy bár ennyiről szólt a bérmegállapodás, a dolgozók összességében jóval nagyobb emelést kaptak 2016-hoz képest – a 3 év alatt ugyanis átlagosan nem a bérmegállapodás szerinti 16,3 százalékkal, hanem 53 százalékkal nőttek a bérek tájékoztatásuk szerint.

Korábban a bérmegállapodás után csak egy bérfejlesztési értesítőt kaptak a munkavállalók, ahogy más cégeknél is. Ehelyett a Vasútegészségügyi Kft.-nél most munkaszerződés-módosítást írattak alá a dolgozókkal, amiben szerepelt, hogy visszaállhat a bér a 2017-es szintre – mondta a 24.hu-nak Zlati Róbert. A Vasutasok Szakszervezete oldalán ki is posztolták a munkaszerződésnek ezt a részletét, idézzük:

A Munkavállaló kifejezetten tudomásul veszi azt is, hogy a 2020-as évekre szóló általános bérfejlesztés, és az ehhez kapcsolódó támogatás a továbbiakban is a Kormány illetőleg a Magyar Állam tulajdonosi jogait gyakorló szerv (EMMI) előírásai alapján kerülhet meghatározásra, ezért a 2019.01.01. – 2019.12.31. közötti határozott idő lejártát követően a munkavállaló részére a jelen módosítást megelőzően meghatározott alapbér jár.

A kft. közleménye hangsúlyozta, a béremelést a rendelkezésre álló fedezet birtokában tudják nyújtani. Fedezet nélküli kötelezettséget nem vállalhatnak, ez az oka, hogy határozott idejű szerződésmódosításokat kötöttek a dolgozókkal.

A szerződés szerint visszaállhat a korábbi bér

A VSZ úgy tudja, nem csak idén írattak alá új munkaszerződést a dolgozókkal, hanem már a tavalyi bérre is. Ezért mondják, hogy elvileg visszaállhat 2020-ra a 2017-es alapbér. Valamint azért is, mert az egyik, a szakszervezettel folytatott megbeszélésen a munkáltató kijelentette, hogy a béremelések nem határozatlan idejűek, az állami támogatástól függnek, önállóan nem tudják ezeket kigazdálkodni. Erről feljegyzés is készült.

A Vasutasok Szakszervezete szerint hiába mondja erre a munkáltató, hogy nem így van, és hogy mindent meg fognak tenni, hogy ne is legyen így. Hiába mondják, hogy valótlanságot állít a szakszervezet, ettől még a szerződésekben szerepel, hogy visszaáll a korábbi bér. A VSZ pedig ki szeretné iktatni ezt a fenyegetettséget, azt szeretnék, hogy a munkavállalók bére semmi esetre se eshessen vissza egy korábbi szintre.

Hogy miért csak most hallatta a szakszervezet a hangját, ha már 2019 eleje óta fennállt a probléma? Zlati Róbert elmondása szerint azért, mert bíztak abban, hogy többször egyeztetve a munkáltatóval végül meg tudnak egyezni. Tudomásuk szerint a munkáltatónak nincs forrása újabb bérfejlesztésre, amihez központi támogatás is kellene. Mivel nem sikerült a megegyezés a munkáltatóval, ezért fordult a szakszervezet a minisztériumhoz állásfoglalásért.

Lehet hogy lesz béremelés 2020-ban, lehet, hogy nem

A Vasútegészségügyi Kft. sajtóközleménye szerint félrevezető információkat közölt a Vasutasok Szakszervezete, ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériuma már szeptemberben tájékoztatta a céget, hogy  a bérfejlesztés 2020. évi fenntartására fordítható összegek rendelkezésre állnak. A közleményből lehetett arra is következtetni, hogy lesz jövőre béremelés, mert erre is megvan a fedezet, meg arra is, hogy nem lesz.

A közleményben írták például, hogy a bérfejlesztés fenntartására megvan a forrás, illetve hogy a 2020. évi központi költségvetés 538,966 millió forintot biztosít cégüknek. Amikor azonban erre rákérdeztünk, meglepetésünkre azt válaszolták, hogy

  • az 538,966 millió forintos támogatás a 2019. évi bértámogatás összege, amely fedezetet nyújt a 3 év alatt megtörtént béremelésekre.

A közleményre utalva több kérdést is feltettünk azzal kapcsolatban, hogy végül is bértartásra, vagy béremelésre számítsanak-e a dolgozók. A válaszok alapján ez még most sem világos:

  • 2020-ban a 2019. évi emelt béreket kapják a munkavállalók. Ahogy azt a 3 éves bérmegállapodás és kormányzati szándék is jelzi, 3 évre vállalt a kormány béremelést, melynek támogatási összegét 2020. évben is biztosítja.
  • 2020-ban terveznek a kormány által bejelentett 30 százalékos ágazati szakdolgozói béremeléssel. Az egyéb béremelések lehetőségeiktől függenek, arról még nem tudnak adattal szolgálni.

Külön rákérdeztünk, 2020-ban tényleg a 2017-es béreket kapják-e a dolgozók. A Vasútegészségügyi Kft. ügyvezetője Pásztélyi Zsolt erre határozott nemmel válaszolt, megerősítve, hogy az idei bérek lesznek jövőre:

a bértámogatás rendelkezésre állására tekintettel munkavállalóink 2020-ban nem a 2017. évi bért kapják majd, hanem az ideivel megegyezőt.

Megtudtuk még, hogy a társaságnál 2019. évben 378.960 forint a bruttó átlagbér teljes munkaidőre. Az állami bértámogatás pedig a teljes bérköltség 13 százalékát teszi ki.

A Vasutasok Szakszervezete szeretne újabb, akár többéves bérmegállapodást is a kft.-vel, a cég várja a kormányzat iránymutatást az újabb bérmegállapodásokkal kapcsolatban.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!