Egyre jobban megéri mérnöknek menni. Az utóbbi öt esztendőben szinte megduplázódtak a fizetések többek között a gépészmérnökök, a villamosmérnökök, illetve a mechatronikai mérnökök körében – írja a napi.hu.

Utóbbiak esetében ez számszerűen azt jelenti, hogy amíg 2013-ban a frissdiplomások átlagosan 400 ezer forintos havi bruttó átlagjövedelmet kaptak, addig tavalyelőtt már csaknem 700 ezer forintra emelkedett ez az összeg - közölte az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

A műszaki szakmákban elérhető jövedelmek már szorosan követik az it területen dolgozókét. Az előbbieknél ugyanis már mintegy bruttó 400 ezer forint a havi átlagjövedelem, míg az utóbbiaknál bruttó 400 és 500 ezer forint között lehet keresni.

Hasonló jövedelememelkedés nem volt jellemző más szektorokban az elmúlt esztendőkben.

Az egészségügyi, agrár, társadalom- és bölcsészettudományi végzettségű fiatalok esetében a kezdő átlagjövedelmek bruttó 300 ezer forint alatt maradtak.

A sport, művészet területén, illetve pedagógusként elhelyezkedő frissdiplomások átlagjövedelme pedig nagyjából a bruttó 250 ezer forintos fizetési sávban bebetonozódott.

Naponta érezzük, látjuk, hogy óriási az érdeklődés a high-tech iparágakat képviselő nyugati cégek részéről a magyarországi befektetések iránt.

Viszont hiába csábítottunk be tudásalapú multinacionális vállalatokat, amelyek egyre éhesebbek a jól képzett helyi mérnöki munkaerőre, ha nem tudjuk folyamatosan biztosítani a mérnökképzés személyi és infrastrukturális oldalait - állapította meg Ábrahám László, az EJMSZ elnöke. Ettől az évtől a szervezet tevékenységének fókuszába került a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) pedagógusok fejlesztése, támogatása is.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ