A munkavállalókért folytatott versenyben már a menzát is bevetik, és az árakat mindinkább lefelé kerekítik. Van olyan hazai autógyár, ahol ingyen kapják a dolgozók nyaranta a gyümölcsöt, és van olyan, ahol egész évben a meleg ebédet is – írja a napi.hu.

A magyarországi autógyárak igencsak odafigyelnek a menzára. Kedvezményes áron, vagy éppen ingyen biztosítják a nap mint nap felszolgált meleg ételt. És van olyan üzem, amelyiknek a kommunikációs osztálya még azt is kerüli, nehogy leírja a felemás csengésű menza szót.

Audi:

A győri székhelyű Audi Hungariánál nem házon belül intézik el az étkeztetés kérdését. Az éttermi ellátást külső szolgáltató végzi, amely az üzemeltetési jogot meghívásos pályázaton nyerte el. A sajtóosztály tájékoztatása szerint a kínálat, a nyitvatartás és az árak kialakításában maga az Audi Hungaria Zrt. aktívan részt vesz. A szolgáltató a vállalat speciális előírásainak és elvárásainak megfelelően látja el feladatait. Ez a teljeskörű éttermi és büfészolgáltatásra egyaránt vonatkozik. Az éttermek és büfék szolgáltatásait egy kisvárosnyi ember, mintegy 16 ezer fő veszi igénybe. Közülük 13 ezer audis munkatárs és 3 ezer külsős munkavállaló, illetve napi látogató.

Mivel az árak kialakításban teljes jogkörrel rendelkezik a vállalat, így a szolgáltatóval együttműködve egységesen tudja érvényesíteni a piaci árhoz közel álló, ahhoz viszonyítva azonban mégis kedvezőbb árakat munkatársai számára

- írta a cég. Azt nem részletezték, a piaci árnál mennyivel olcsóbban kapja a menzát az audis dolgozó. Azt sem tudtuk meg, szolgáltató a hatalmas mennyiség miatt adja diszkontáron az ételt, vagy az Audi Hungaria kipótolja a hiányzó forintokat. Magát a szolgáltatót sem nevezték meg.

Ma Győrben az Audi Hungária gyár területén 15 büfé és 4 étterem működik, az üzemeltetési szerződés ezek teljes ellátására szól. A vállalat területén 160 italautomata üzemeltetésére szintén külső szolgáltatóval kötött megállapodást a nagyvállalat.

Mercedes

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár mintegy 4700 dolgozója előtt nyitva áll az üzemi menza, amely több helyszínen is működik a gyárterületen. A legnagyobb, központi étkező mellett több üzemben (összeszerelő-, fényező-, és karosszériaüzem) is vannak kisebb étkezők, amelyek nyitva tartása alkalmazkodik a többműszakos munkarendhez:

három műszakban biztosítanak meleg ételt munkavállalóinknak.

Ezek mellett széles kínálatú büfé, a gyár területén a pihenőzónákban szendvicsautomaták, továbbá ingyenes víz- és fizetős ital- és kávéautomaták állnak dolgozóink rendelkezésére - közölte a kecskeméti Mercedes-Benz gyár kommunikációs osztálya a Napi.hu-val.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az üzemi étkeztetésre az Eurest Étteremüzemeltető Kft.-vel kötött szerződést, a vállalkozó pályázaton nyerte el a megbízást. Az autógyártó jelentős összeggel támogatja a napi menüt, amelyet a dolgozók így 500 forintért vásárolhatnak meg. A napi menü levesből és két opció közül választható főételből áll, de emellett á la carte étlapról is van lehetőség válogatni. Ősztől tavaszig az ebéd mellé ingyenesen biztosítanak gyümölcsöt minden munkavállalónak.

Suzuki

Az esztergomi Suzuki gyárban egy főzőkonyha, két melegen tálalós étterem és két üzemi étkezde működik. Mindezek mellett két büfé, valamint ötven kávé - és más automata van. Az üzemek területén korlátlanul elérhető hűtött víz és szódavíz. A szokásos nyári leállás alatt idén sor került a főétterem teljes megújítására - közölték érdeklődésünkre.

Arra viszont nem kaptunk konkrét választ, hogy melyik cég szolgáltatja a közétkeztetést. Annyit írtak: "A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi üzemében egy helyi illetőségű egyéni vállalkozó látja el a közétkeztetést a gyár megalakulása óta, a vállalat munkatársainak teljes megelégedésére." Ebben a megelégedettségben feltehetően közrejátszik az is, hogy a

Magyar Suzuki Zrt. 100 százalékban támogatja a menüs meleg étkeztetést. A gyár dolgozói négy menü közül választhatnak, emellett hatféle á la carte menü is rendelkezésre áll. Naponta átlagosan kétezer adag ételt készítenek frissen.

Az aktív munkavállalók kétharmada veszi igénybe az üzemi étkeztetést. De a többiek sem maradnak hoppon. A támogatás értéke mintegy 200 ezer forint évente, az ingyenes étkezés ebédet vagy vacsorát jelent műszaktól függően. Azoknak, akik nem kérnek a menzából, lehetőségük van ugyanezt az összeget részben a Széchenyi pihenő (szép) kártya alszámlára kérni.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!