Tanárhiány, alacsony fizetések és súlyos adminisztrációs terhek. A szaporodó problémák nem teszik a fiataloknak vonzóvá a pedagógus pályát, de a csütörtöki Y vendégei a gondok mellett a pozitívumokról is beszéltek a Klubrádióban.

Habár nemrég lettek pedagógusok, a műsor két vendége, Dvorácskó Balázs, a Pedagógusok Szakszervezete Ifjúsági Tagozatának elnöke és Kovács Péter óvóbácsi már a pályájuk kezdetén tudták, hogy nehéz feladatra vállalkoznak.

Balázs gyógypedagógus, őt már az egyetemen figyelmeztették, hogy „kemény meló lesz, hogy elfogadtassa magát”, munkáját pedig az egyre inkább szegregáció felé haladó oktatási rendszer sem segíti. Azt mondja: hiába kerülnek be egyre inkább a fősodorba az autizmus vagy az ADHD, a legtöbb pedagógusnak nincs megfelelő tudása az ezekkel élő gyerekek segítéséhez. A négyéves képzésük alatt a gyógypedagógusokban tudatosítják: kilógnak a sorból, és meg kell küzdeniük saját elfogadtatásukért.

Péter azt mondta, azért nem lett tanító, mert úgy érezte, óvóbácsiként sokkal nagyobb szabadságot élvezhet.

Jól döntöttem, a helyemen vagyok

– tette hozzá. Később pedig arról is beszélt, sokan meglepődnek, amikor kiderül, hogy férfiként óvodapedagógusnak állt, de rendszerint inkább őszinte érdeklődéssel találkozik.

Nyáron éppen a PSZ Ifjúsági Tagozata indított el Facebookon egy kezdeményezést, amelyben döntően fiatal tanárok küldték el fotóikat. Ezeken a képeken leírták, hány éve vannak a pályán, és mennyit keresnek. Az adásban mások mellett egy matematika-informatika szakos tanár 160 ezer forintos bére is elhangzott, ami már csak azért is megdöbbentő, mert a versenyszférában informatikusként elhelyezkedve ez a pedagógus ennek sokszorosát is megkereshetné.

Volt idősebb kolléga, akinek könny szökött a szemébe, amikor arról beszélgettünk, hogy újabb huszonéves hagyta el a pályát a versenyszféráért

– mondta Dvorácskó Balázs, hangsúlyozva ezzel, hogy a fiatalok közül sokan adják fel a szélmalomharcot, és keresnek más megélhetést.

Mi annak idején 120-an végeztünk a szakon, közülünk 15-en vannak a pályán”

– mondta erre Kovács Péter, így kiderült, hogy az óvodapedagógusok között sem jobb a helyzet.

Az óvóbácsi szerint azonban kellő összefogással és szolidaritással sok mindent el lehet érni. Külön kiemelte, hogy az ő óvodájukban nagyon segítőkészek a szülők.

Dvorácskó Balázs is azt mondta, hogy nem reménytelen a pedagógusok helyzetének jobbra fordítása. Problémaként azonban sok kollégája hozzáállását nevezte meg, szerinte a pedagógusok többsége gyakran mástól vár segítséget, pedig amíg ők maguk nem tesznek lépéseket, senkitől nem számíthatnak csodára.

Pedig szerinte érdemes szóvá tenni a problémákat: tapasztalatból mondta, hogy nemcsak az önkormányzatoknál, de akár a sokat kritizált KLIK-nél is nyitottságra találhatnak, ha megfelelően állnak ki az érdekeikért.

Az adásban az is kiderült, mit gondolnak a fiatal pedagógusok a közoktatásba lépő fiatalok felkészültségéről és hogy minden negatívum ellenére miért bátorítják a pályaválasztás előtt állókat az óvodapedagógia és a tanári szakma választására, 

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!