Az NKM Nemzeti Közműszolgáltató tájékoztatója kissé elnagyoltan utal egy fajta csekkigénylési szükségletre – írja a Népszava.

Az NKM Nemzeti Közműszolgáltató felkészült a nyugdíjasok gáz- és áramszámlafizetésére felhasználható rezsiutalványok fogadására – tette közzé az állami csoport. Közleményük és honlapjuk tájékoztatója kissé elnagyoltan utal egy fajta csekkigénylési szükségletre. A valóban igen kusza szálakat így ismét a cég telefonos ügyfélszolgálata segítségével igyekeztük felfejteni. Ott megtudtuk: ha áram- vagy gázcsekkünk alacsonyabb értékű, mint a felhasználni kívánt 3, 6 vagy 9 ezer forintos bón, a csekket dobjuk ki, ehelyett igényeljünk a cégtől 3, 6 vagy 9 ezer forintos csekket és azt fizessük be azonos címletű rezsiutalvánnyal.

Bár ezzel túlfizetésünk keletkezik, azt a szolgáltató a későbbi számlánkból levonja. Ha viszont csekkes tartozásunk nagyobb a felhasználni kívánt utalványnál, ne kérjünk pótcsekket, hanem fizessük be a meglévő csekket, részben a rezsiutalvánnyal.

A hiányzó összeget a postán készpénzzel is ki lehet egészíteni, az ügyfélszolgálaton viszont csak bankkártyával. Aki átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy bankkártyával fizet, ebbéli szokásain ne változtasson. Ilyen esetben a tartozás Postán keresztül szintén csak egy külön igényelt csekk rezsiutalványos befizetésével csökkenthető vagy akár fizethető túl.

Az ügyfélszolgálaton viszont ilyen esetben elegendő az utalványokat beadni, aminek értékével aztán a tartozás csökken, vagy épp a túlfizetés nő. Az elektronikusan fizetőknek ugyanakkor rossz hír, hogy a 9 ezer forintos kedvezmény érvényesítéséhez nem kerülhető meg legalább egy személyes megjelenés a Postán vagy a cég ügyfélszolgálatán. (Utóbbi helyszínen hivatalos megbízással is el lehet járni.) 

Az egész azért ilyen bonyolult, mert az utalványból nem szabad készpénzt visszaadni. Az más kérdés, hogy mivel a papír nem névre szól, az bárkinek átadható. Így akár a kocsmában is fizethetünk vele a sörért, ha a kocsmáros éppenséggel elfogadja azt saját személyes rezsije mérséklésére.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!