A nyugdíjasoknak némi macerával járhat a 9 ezer forint érvényesítése a rezsiszámlában. Az érdekképviseletek vezetői hangsúlyozták, minden forint jól jön a kisnyugdíjasoknak, de ha valóban a gazdaság jó teljesítménye felett érzett örömét szerette volna érzékeltetni a kormány az idősekkel, akkor gálánsabb is lehetett volna. A választások előtti időzítést sem tudták szó nélkül hagyni – írja a 24.hu.

A nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek kihagyásával döntött a kormány az önkormányzati választás elé időzített háromszor 3000 forintnyi rezsiutalványról – tudtuk meg a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnökétől. Karácsony Mihály szerint számos olyan kérdés van, amit előre tisztázni lehetett volna ahelyett, hogy a válaszokat utólag próbálják kiolvasni a nyugdíjasoknak járó juttatásról szóló kormányrendeletből.

Más ha postán, más ha a szolgáltatónál használják fel a nyugdíjasok

A rezsiutalványt a postán a csekkek befizetésére lehet használni, és a rendelet szerint vissza nem adnak belőle, így érdemes annyi csekket vinni, hogy az összeget teljesen fel tudják használni a kedvezményezettek. Ha nem elég az utalvány a csekkekre, akkor bankkártyáról nem, csak készpénzzel lehet kiegészíteni. Annál viszont, aki közvetlenül a gáz- vagy áramszolgáltatónál használja fel, nem baj, ha az utalvány összege több, mint a fizetendő számla – jóváríják a túlfizetést a következő számlán. Aki tehát kevesebb, mint 3 ezer forintnyi számlát fizetne be a rezsiutalvánnyal, annak érdemes a szolgáltató ügyfélszolgálatára mennie, vagy ha ragaszkodik a postához, több csekket összevárni.

Arról nem tesz említést a rendelet, hogy miként használja fel a rezsiutalványt az, aki egyedi átutalással, csoportos beszedéssel fizeti a számláit A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke, Némethné Jankovics Györgyi úgy tudja, közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatán érvényesíthetik az utalványukat, és ezt mondta Fónagy János államtitkár is.

Az érdekképviselet vezetői felvetették azt is, mi lesz azokkal, akik mozgásképtelenek vagy idősotthonban élnek, és közvetlenül nem fizetnek rezsiszámlát, de jól jönne nekik pár ezer forint? Úgy fest, ők legfeljebb úgy juthatnak hozzá a pénzhez, ha valakinek átadják a rezsiutalványt, már ha van erre lehetőségük. Akiknél távfűtés van, illetve fával vagy szénnel fűtenek, azoknak nincs gázszámlájuk, viszont az áramszámla kifizetésére fel tudják használni ők is a rezsiutalványt.

Problémás lehet még az is, hogy a postás csak egyszer viszi ki az utalványokat – ha nem veszi át a nyugdíjas, az értékutalványoknál szokásos ügymenetet követik, így a következő tíz munkanapon még a postán átvehető a küldemény, később viszont már csak a Magyar Államkincstárnál érhetők el a bónok.

Sovány vigaszdíj

Ha azt nézzük, hogy a rezsicsökkentés óta 30-40 százalékkal csökkentek a világpiaci árak, amin az állam mintegy 100 milliárd forintot nyert, akkor az egyszeri, fejenként 9 ezer forintos juttatás aprópénz. Hiszen a töredékét adja oda az állam annak, amit nyert a befagyasztott fogyasztói árak mellett a korábbinál olcsóbban beszerzett energián – mondta a 24.hu-nak Karácsony Mihály.

Azt, hogy ugyanannyit kap minden nyugdíjas, el tudja fogadni, de ő inkább csak az alacsonyabb nyugdíjúaknak adott volna rezsiutalványt, vagy csak az átlagnyugdíjig, vagy az átlagnyugdíj másfélszereséig. Akiknek nagyon magas a nyugdíjuk, azoknak a 9 ezer forint észre sem vehető, akiknek pedig nagyon alacsony, azoknak többet kellett volna adni szerinte.

Kérdés, vajon megint kapnak-e a külföldön élő nyugdíjasok is az utalványból, mint a parlamenti választás előtt kiosztott Erzsébet-utalványokból, és ha igen, mit kezdenek vele. Ha van itthon élő gyerekük, neki átadhatják, mivel a rendelet nem tiltja az átruházást, illetve nem írja, hogy névre szóló lenne az utalvány. De ebből fakadóan könnyen kialakulhat az utalványok másodlagos piaca is, ami Karácsony szerint nem szerencsés.

Inkább építették volna be a nyugdíjba

Jankovics Györgyivel és a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnökével, Juhász Lászlóval együtt Karácsony Mihálynak is az a véleménye,

sokkal olcsóbb és egyszerűbb lett volna a nyugdíjhoz hozzácsapni az összeget.

 

Nem kellett volna utalványt nyomtatni, a postának kihordani, és a felhasználás is egyszerűbb lett volna. Ahogy a nyugdíjkorrekciót is közvetlenül kapják meg a nyugdíjasok. Jankovics Györgyi hozzátette: a nyomtatáson és a kihordáson megspórolt összeget szintén a nyugdíjasok kaphatták volna meg. Karácsony Mihály megemlítette, az Erzsébet-utalványból milliárdos haszna volt az utalványforgalmazónak – a rezsiutalványt is ők fogják kibocsátani.

Jankovics Györgyi szerint jobb lett volna, ha nem címkézik fel az összeget, hogy akinek például gyógyszerkiváltáskor jönne jól, az is felhasználhassa. Még jobbnak azt tartották volna mindhárman, ha a kapott összeg beépül a nyugdíjba.

Aprópénz, miközben elvesznek a nyugdíjasoktól

Juhász László szerint akkor is nagyon csekély az összeg, ha azt nézzük, mekkora lemaradásban vannak a nyugdíjak. Ha az utóbbi 10 évben is úgy számolták volna a nyugdíjakat, mint korábban, akkor egy átlagnyugdíjas ma 23 ezer forinttal kapna többet havonta, ami évente plusz 276 ezer forintot jelentene. Számítása szerint ennyit vesz ki a kormány évente az átlagnyugdíjas zsebéből, miközben visszaad most 9 ezer forintot.

A nyugdíjrendszert a válság és az IMF-hitel miatt változtatták meg Bajnai Gordonék – a válság elmúlt, az IMF-t elküldtük, a nyugdíjak meg maradtak. A kormány másra használja a nyugdíjcélú befizetéseket, illetve folyamatosan csökkenti a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adót (az egykori munkáltatói nyugdíjjárulékot), amivel gyakorlatilag a nyugdíjasoktól elvéve támogatja a béremeléseket. Az idei évben például mintegy 100 milliárd forintot hagynak ilyen úton a vállalkozóknál.

Az persze, hogy a bérek nőnek, örvendetes, csakhogy közben

  • egyre nagyobb a szakadéka nyugdíjak és a bérek között,
  • az induló nyugdíjak egyre jobban elhúznak a korábbiaktól,
  • a korábbi nyugdíjasok pedig elszegényednek.
Év közben a nyugdíjas kénytelen hitelezni a kormánynak novemberig, amikor egyben adják a nyugdíjkorrekciót a tényleges infláció alapján. Juhász véleménye szerint mindent egybevéve olcsó ajándékkal próbálják kiszúrni az idősek szemét.

Az állam egyik zsebéből a másikba tesz pénzt

Némethné Jankovics Györgyi kicsit más irányból kevesellte az összeget. 2,6 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülővel és fejenként 9 ezer forinttal számolva

összesen 23,4 milliárd forint a kormány ajándéka.

Ha már a gazdasági teljesítménnyel indokolnak, ez népességarányosan azt jelentené, hogy mindössze 100 milliárd forintnyi volt a GDP-növekedés. A tavalyi és idei tényszámok alapján azonban sokkal magasabb összegről lehet szó – ehhez képest méltatlanul alacsony az összeg szerinte.

Ráadásul a társadalmi békének sem tesz jót az utalványosztás időzítése, hiszen van olyan üzenete, hogy a nyugdíjasok szavazata megvásárolható. Ez tovább erősítheti a már most is érzékelhető nyugdíjas-ellenességet, noha egy részüket valószínűleg nem befolyásolja az önkormányzati választás előtti soron kívüli ajándék

– tette hozzá.

Úgy látja, hogy a kormány nagyjából egyik zsebéből a másikba tesz át pénzt a rezsiutalvánnyal, hiszen gázszámlát már csak az állami tulajdonban lévő Nemzeti Közműveknél lehet fizetni. És közben még jól meg is túráztatja a nyugdíjasokat.

Forrás: 24.hu