A 20 és 29 év közötti magyar férfiak 78,9 százaléka, a nőknek pedig 65 százaléka lakik a szüleivel, az Eurostat 2018-as adatai alapján. Ez egyben azt is jelenti, hogy közel 870 ezer olyan fiatal él Magyarországon ebben a korosztályban, akik még nem költöztek el otthonról. Az arányuk jó jelzőszám lehet a lakáspiaci helyzet leírására is, a válság utáni felívelés elején például sokkal több huszonéves költözött el otthonról, mint korábbi években. Úgy tűnik azonban, hogy a mostanra megemelkedett lakásárak és bérleti díjak mellett már újra visszafordult ez a tendencia, és egyre több fiatal kénytelen kitolni az önálló élet elkezdését – írja a Portfolio.

A 20 és 29 éves fiatalok az Eurostat által vizsgált 28 EU-s ország teljes népességének közel 12 százalékát teszik ki, de Magyarországon is hasonló, csupán egy fél százalékponttal magasabb ez az arány.

Ennek a körülbelül 1,2 millió magyar fiatalnak a jelentős része még a szülőkkel, a családi házban lakik, nemenként azonban elég nagy eltérést láthatunk.

A nők hamarabb elköltöznek

Néhány országban már 2018-ra vonatkozó adatok is elérhetőek arról, hogy a fiatal népesség hány százaléka lakik még otthon a szüleivel.

Ezek között van Magyarország is, ahol a 20 és 29 év közötti férfiak 78,9 százaléka még otthon lakott 2018-ban, ez 490 ezer embert jelent.

Az adatokkal rendelkező országok között körülbelül középmezőnyben állunk, főleg a déli és dél-nyugati területeken jellemző, hogy a fiatal férfiak még a szüleikkel lakjanak, a szomszédos Horvátországban például 89,9 százalék ez az arány. 

Az északi jóléti államokban, például a svédeknél, norvégoknál és finneknél jellemző erős szociális hálónak köszönhetően ezekben az országokban tavaly a 20-29 év közötti férfiak csupán a 22-26 százaléka lakott otthon, de a nők esetében például Finnországban ez az arány elképesztően alacsony, csupán 11 százalék volt. Az persze minden országra elmondható, hogy

a nők sokkal hamarabb különköltöznek a szülőktől, ez így van itthon is, a 20-29 év közötti nők 65 százaléka lakott még a szülői házban 2018-ban, ami 380 ezer fiatalt jelent a tavalyi népességstatisztikák alapján. 

Hogyan változott itthon a fiatalok lakhatási helyzete?

 Egész Magyarországon összesen tehát közel 870 ezer volt azoknak a 20-29 év közötti fiataloknak a száma tavaly, akik még az otthoni lakcímükre voltak bejelentve.

Az adatgyűjtési módszerekből természetesen adódhatnak torzítások a pontos számokat illetően (tízezrével lehetnek olyanok, akik papíron otthon laknak, valójában azonban már elköltöztek), az viszont biztos, hogy a korábbi éveket elnézve, mindkét nem esetében az otthon lakó fiatalok aránya jól jelezte a lakáspiaci helyzet változásait. 2013-2014-től ugyanis, a válság utáni felívelés elindulásával egyre kisebb arányban maradtak a szülőkkel a 20-as éveikben járó nők és férfiak.

A tavalyi évre azonban, többek között a bérleti díjak és a lakásárak jelentős emelkedéséből fakadóan, egyre kevesebben engedhették meg maguknak, hogy elköltözzenek a családjuktól. 2017 és 2018 között így mindkét nemnél nőtt az otthonmaradó huszonévesek aránya, a nőknél 5,7 a férfiaknál pedig 3,5 százalékponttal. 

Amennyiben a lakásárak tovább emelkednek, várhatóan még magasabb lesz ez az arány, és lassan közelíteni fogjuk a déli országokra jellemző értékeket. A családtámogató intézkedések valamelyest az ellenkező irányba terelhetik ezt a folyamatot, a végső mozgás azonban attól függ, hogy valójában mennyi huszonéves fog élni a gyermekvállalás esetén járó olcsó hitelekkel.

 Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!