Az államtitkárság nem mondta meg, pontosan mekkora összeggel tartoznak az oktatóknak – írja a HVG.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), valamint annak háttérintézménye, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nagyon ügyelt arra, ne legyen gond a második Nő az esély uniós felzárkóztatási programmal – ugyanis az elsővel volt.

Ahogy arról a Népszava csütörtöki számában beszámol, nem sikerült, a második programmal is gond van.

Az elsővel – ami 2012 és 2015 között futott – az volt a probléma, hogy az együttműködő Országos Roma Önkormányzat és az EMMI egy másik háttérintézménye egymillió forintokat számolt el az egyébként néhány tízezer forintos OKJ-képzésnek megfelelő oktatásokért, ugyanennyit egy-egy fénymásolóra, és tízmillióért szervezett záró eseményt az MTA dísztermébe.

A második program (mindkét esetben valamilyen szakmát adnak a résztvevőknek) 2017-ben indult, 2021-ig tart, de a Népszavának több, a tanfolyamok külső, vagyis főállásban nem a kormánynak dolgozó oktató jelezte, hónapok óta nem kapták meg a megtartott órák után járó pénzt.

Többen otthagyták a tanfolyamot is, elegük lett az ingyenmunkából.

Az idén májustól a Belügyminisztériumhoz tartozó társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkárság adminisztrációs hiányosságnak nevezte a késlekedést, de azt nem árulták el, hány oktatónak és pontosan mennyivel tartoznak. Azt azonban hangsúlyozták, folyamatosan dolgozzák fel a dokumentumokat, a pénz megvan.

A második körben egyébként 1026 roma nő, illetve néhány férfi állami foglalkoztatása és képzése valósul meg, hozzájuk még 59-en csatlakoznak, eddig pedig 588-an vizsgáztak le, 497 fő már tanul, de még nem szerzett szakmai papírt.

Forrás: HVG