A Magyar Nemzeti Bank volt vezetője szerint Magyarország jobban teljesít, de nem az Orbán-kormány miatt, hanem inkább az Orbán-kormány ellenére.

A magyar gazdaság teljesítményét és kilátásait vette számba a 168 Órának adott interjúban Bod Péter Ákos. Az ismert közgazdász szerint komolytalan minden ígéret, hogy 2030-ra el lehet érni az osztrák életszínvonalat, a kormányzat gazdaságvédelmi terve pedig inkább korrekció. A Magyar Nemzeti Bank volt vezetője úgy véli, a centralizáció közép- és hosszú távon hatékonyságromboló: „Amikor a kormányzat elmondja, hogy Magyarország jobban teljesít, és megveregeti a saját vállát, mindig hozzáteszem magamban, hogy Magyarország valóban jobban teljesít, de annak ellenére, amit kap az államtól. Kétségtelen, hogy a válság után sok cég talpra állt és jobban teljesít, de nem azért, mert a gazdaságpolitika a segítségére van ebben.”

Szerinte az európai gazdaságoknak, bennük a kelet-közép-európai térségnek, azon belül Magyarországnak „volt három-négy ragyogó éve az ismert okok miatt, mint például hogy alacsony a kamatszint, jól működnek a felvevőpiacok, viszonylag kicsik voltak az árfolyammozgások, dőlt az uniós támogatás, de ez az időszak lassan lezárul, és ilyen jó már biztosan nem lesz.

Hogy jön-e krízis, azt nem tudhatjuk, ugyanis a válságnak az a jellemzője, hogy nem lehet előre tudni, mikor érkezik.

Bod Péter Ákos úgy véli, hogy ha a kormány tényleg fel akar a gazdaság lassulására, „akkor abba nem férnek bele olyan nagyvonalú költések, mint a látványsportok, a presztízsberuházások, az igen drága elkötelezettségek.

Ezeknek a kiadásoknak egy része bicskanyitogató urizálás egy közepesen fejlett ország részéről, és összességükben egy nehezebb helyzetben óriási terhet helyeznek majd a társadalomra.

Komoly problémának nevezte azt is, hogy olyan társadalomban élünk, amelyben óriási lemaradások és igazságtalanságok léteznek együtt a prosperitással: „Vagyis a fejlődést mutatja, hogy minden héten átadnak valami látványos dolgot, miközben a családi pótlék hosszú évek óta nem nő, egész térségek szakadnak le egyre jobban, a gyerekszegénység újratermelődik”.

Bod Péter Ákos szerint itt lenne az ideje választ keresni néhány kérdésre. Például arra, hogy kell-e még erőltetni az autóipart?

Vagy épp nem inkább a képzési struktúrát kellene-e modernizálni, szemben azzal, ami most történik? Meg lehetne vizsgálni azt is, miért nem tudnak fejlődni a magyar kis- és középvállalkozások. Vagy, hogy tényleg akkora ötlet volt-e a kínaiak és az oroszok kedvére tenni? „Ezeket a témákat nálunk állami szinten kivonják a vitákból, vagy emocionális és ideológiai mázzal öntik le, hogy a Nyugattól való függetlenséget bizonyítsák. Nem tényekről, hanem világképekről és hitvitákról van szó” – mondta Bod Péter Ákos.

Forrás: HVG

 

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ