Szlovákiában a munkaügyi minisztérium jövőre 580 eurós (jelenlegi árfolyamon több mint 189 ezerforintos) minimálbért javasol. Idén 520 euró, míg Magyarországon 149 ezer forint a bruttó minimálbér – írja a 24.hu.

Az Új Szó emlékeztet rá, az összegről idén sem tudtak megegyezni a munkáltatók és a munkavállakók. A szakszervezetek 635 eurós minimálbért akartak, a munkáltatók 552 eurósat. A tárca a Gazdasági és Szociális Tanács augusztus 19-i ülésén vitatja meg a kompromisszumként ajánlott 580 eurót szociális partnereivel.

A minisztérium által javasolt összeg 3,333 eurós órabért jelent. Az összeg megállapításakor döntő volt, hogy garantálják az alkalmazottak és családjuk méltó életszínvonalat.

A munkaügyi minisztérium szóvivője emlékeztetett rá, hogy az Európai Szociális Charta értelmében a minimálbér ajánlott nettó összegének a havi nettó átlagbér 60%-át, de legalább 50%-át el kellene érnie. Szlovákiában jelenleg ez az arány 52,44 %.

A minimálbér összegénél figyelembe vették a makrogazdasági mutatókat, az alacsony munkanélküliségi rátát, a néhány szakmára jellemző munkaerőhiányt és reagáltak az állami és a közhasznú munkát végző alkalmazottak béremelésének tendenciájára is.

Forrás: 24.hu