Hatalmas hírverés és ennek megfelelően nagy érdeklődés mellett indult el a babaváró kölcsön. Az első adatok alapján nyilvánvalónak tűnik, hogy – alighanem az eredeti célnak megfelelően – igazán a magasabb jövedelműeknél landol a támogatás. A jobban rászorultakat különböző trükkökkel zárják ki – írja az azenpenzem.hu.

Naponta mintegy kétezren intéznek ügyet a családvédelmi akciótervhez kapcsolódóan a kormányablakokban és járási hivatalokban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a hétvége előtt az MTI-vel. Novák Katalin arról is beszélt, hogy a bankok visszajelzése alapján a legtöbben a babaváró támogatás maximális összegét igénylik. Az már korábban kiderült, hogy az első folyósított kölcsönök 10 millió forintosak voltak.

A 10 millió forintos babaváró részletei

 

Felvétel után

Ha nincs gyerek*

Törlesztő (ezer Ft/hó)**

46

71

Összes fizetés (millió Ft)**

10,5

18

*a 60. hónapot követően Nagyon fontos::
előtte egy összegben 2,1 millió forintot ki kell fizetni a korábbi támogatás fejében
** bankonként van eltérés, de nagyságrendileg mindenütt kb. ennyi

A gyorsaság és az összeg alapján nyilvánvalónak tűnik, hogy igazán a magasabb jövedelműeknél landol a támogatás (azoknak, akiket nyilvánvalóan az sem rázna meg, ha baba híján egyben és azonnal le kellene tenniük 2,1 millió forintot).

Alighanem az eredeti célnak megfelelően. A szabályozást ugyanis úgy alakították ki, hogy a lehetőségből több réteget is kizártak. Ezt célozhatja a bankok teljesen szabad pórázra engedése.  Az igénylésekről – mint arról a jogszabály elfogadását követően is írtunk – a bankok saját, szigorúan titkos hitelbírálatuk alapján dönthetnek.

Aki bármilyen engedményt kapott korábban, most ne is reménykedjen

A jogalkotók külön módosítással gondoskodtak arról, hogy kaphasson babavárót, aki szerepel ugyan a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján, de tartozását már rendezte. A fő szabály szerint a teljesítéssel lezárt mulasztások egy évig szerepelnek a nyilvántartásban, majd azokat 12 hónapon belül automatikusan törlik.

 

Azok az esetek azonban, amelyeknél a hitelmúltat egyezséggel zárták le (kapott valamilyen engedményt az adós) a lezárástól számított 5 évig, az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig bent maradnak a negatív rendszerben. (Az adósnyilvántartásról részletesen itt írtunk.) Korábban több banktól is úgy értesültünk, hogy ezek az adósok (jellemzően a volt devizahitelesek) kérhetik ugyan a babaváró kölcsönt, de kapni nem kapják. Mostanra úgy néz ki, hogy egyetlen bank sem akad, amelyik ennek a körnek babavárót adna.

A hitelkiváltás sem mindenkinek mehet

A bankok többnyire nem zárkóznak el attól, hogy a babaváróval szabaduljon meg valaki régi hitelétől, de sokaknak ez a pálya is lejt. A – többek között – a hitelkiváltás lehetőségeiről szóló cikkünk óta további információkat szereztünk az ügyben. Ezen a téren is a banki szempontok érvényesülnek. (A bankokkal mostanában nagyon is jó kapcsolatot ápoló kormányzat persze bármikor alakíthat a folyamatokon – akár kézivezérléssel is.)

A babaváróhoz mindenütt előírják, hogy az igénylő számlát nyisson a kölcsönkérelmét befogadó banknál. Amennyiben ő a kívánatos ügyfelek közé tartozik (magas az igazolt jövedelme, és azt hajlandó a számlára utaltatni), akkor még a régebbi hiteltől is könnyebben szabadulhat. Persze erre az ilyen ügyfeleknek korábban is bőségesebben nyílt lehetőségük.

Egy konkrét példa alapján mutatjuk be, miként tehet keresztbe a hitelkiváltásnak a bank. Van egy 82 ezer forintos havi törlesztőjű hitel, amit a 10 milliós babaváró teljes egészében kiválthat. A bank azonban úgy számol, mintha mindkét kölcsönt törlesztenie kellene az adósnak. A körülbelül havi 100 ezer forintos minimálisan elfogadható jövedelem így 260 ezer forint fölé emelkedik. Ha a bank egyáltalán beéri ennyivel.

Talán éppen az utóbbi miatt döntött úgy az OTP, hogy korlátozza a közvetlen hitelkiváltást. Mint az Azénpénzem.hu a legnagyobb magyar banktól megtudta: jelenleg kizárólag a hitelintézet által nyújtott fogyasztási hitelek közvetlen kiváltására van lehetőség a Babaváró  kölcsönnel. Arra nincs lehetőségük az ügyfeleknek, hogy más hitelintézetnél fennálló tartozásukat közvetlenül kiváltsák az OTP-től kapott Babaváróval.

Itt a „közvetlenül” kifejezés a lényeg.

Mivel teljesen szabad felhasználású kölcsönről van szó, ezért a hitelkiváltást megtiltani nem lehet. Lehet azonban úgy számolni, hogy a bank a meglévő és az annak kiváltására felveendő kölcsön törlesztési terhét együttesen veszi figyelembe a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) számítása során. Az OTP  pedig (nem egyetlenként) ezt teszi.

Forrás: azenpenzem.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!