A kézhez kapott fizetés kisebb mértékben nőtt az utóbbi években, ebből adódóan pedig kevesebbet kapunk ma a pénzünkért, mint a 2008-as gazdasági világválság idején – nagyjából ezzel összegezte a magyar bérhelyzetet Kordás László az ATV Start című műsorban. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy a V4-ek már elhúztak hazánk mellett, jövőre pedig még a román átlagbér is meghaladhatja a magyart.

 A kormányzati narratíva szerint a magyar gazdaság szárnyal, ugyanakkor a bérek alig emelkednek. Ezzel kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy a magyar gazdaság „egészen jó növekedést tud produkálni”, de hozzátette, hogy sosem lehet egy-két mutató alapján megítélni egy gazdaságot. Több mutató együttes értelmezésével lehet érdemi megállapításokat tenni szerinte, éppen ezért az összes uniós tagállam gazdasági növekedését, bérdinamikáját és reálbér-folyamatainak elemzését elemezték. És ugyan nem várták, de arra jutottak – folytatta Kordás László –, hogy

a 2008-as válságot követően még mindig nem érte utol az akkori reálbéreket a mai, vagyis 2019-es reálbérek szintje. Kiemelte: egy százalékkal marad el az ország jelenleg az akkori szinttől.
Hiába nagy tehát a bruttó béremelkedés a szakszervezeti vezető szerint, ennek nettó értéke, amit hazavisznek a munkavállalók, nem emelkedett olyan mértékben, hogy abból több terméket vásárolhassanak, mint 2008-ban.

forint,

Szerinte érdemes lenne megnézni az EU15-ök átlagát, mert azt érdemes lenne megcélozni az ország gazdaságpolitikájának. Emellett a hasonló fejlettségű országok mutatóit is érdemes figyelni, mint például a V4-ekét vagy Romániáét. Utóbbi bérdinamikája például „lényegesen nagyobb”, 2020-ra pedig az is előfordulhat, hogy Románia lehagy minket. Ebben az esetben pedig az EU 27 tagállama közül már csak Bulgáriával „versenyezhet” a béreket illetően Magyarország- hangzott el a műsorban.

Forrás: ATV

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!