Ezt állítja legalábbis Rajkai Zoltán. A mozgalomnak Nagy Ervin is az élére állt, aki szeretné, ha létrejönne egy szakszervezet is.

 Harcolni kell a szinkronszakma megbecsüléséért. Rajkai Zoltán színművész, az ATV Start Plusz műsorának vendége elmondta, hogy nagy veszélyben van a szinkronszakma, és nem arról van szó, hogy valaki vagy valamely törvény meg akarja szüntetni, hanem arról, hogy egyre silányabb minőségű kezd lenni. Ha csak a financiális szempontok dominálnak, akkor a legkisebb költségek felé fogják tolni az egész szektort, magyarázta. Viszont alacsony költségért nem lehet minőséget vásárolni, folytatta, és végül kimondhatják, hogy nincs is rá szükség. Rajkai említette, hogy

ő például egy sorozat főszereplőjének szinkronhangjáért epizódonként 6900-7200 forintot kapott.

Nagy Ervin színművész, a műsor másik vendége arról beszélt, hogy ő azért állt a küzdelem élére, mert egyrészt kollegáját, Rajkait nagy igazságtalanság érte, másrészt elfogyott a türelme, hogy a szakmája ennyire alulfizetett. Elárulta, hogy

húsz éve ugyanannyi pénzért dolgoznak.

Most úgy érzi, egyre többen figyelnek rá, és ebben a helyzetben tud tenni valamit a szakmáért, és ezek az utolsó percek, órák, hogy tehessenek valamit annak érdekében, hogy az utánuk jövő generációnak kitaposhassák az ösvényt. Úgy gondolja, hogy az emberekbe bátorságot kell önteni, mert ha látják, hogy van valaki, aki próbál előretörni, akkor beállnak mögé.

Szeretné, ha létrejönne egy szakszervezet 600- 800 taggal, és úgy sok mindent el tudnának érni, tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy sztrájkba is lépnének-e, Rajkai azt válaszolta, hogy a szinkronművészet nem állami terület, nem politikai dolog, hanem egy globális piaci terület, nekik a globális piaci szereplőkkel kell szembemenni, és az államnak ebben partnernek kell lennie. 

A kulturális érték ebben a nyelvhasználat, a fordítás, a dramaturgia, azonkívül a társadalom nagyon sok szinkronizált tartalmat néz, magyarázta. Ezen nem lehet változtatni, ez egy kulturális örökség, tette hozzá. Elhangzott, hogy

a kormány szerint a nyelvtanulást segíti elő, ha kevesebb a szinkron, a szakma szerint viszont a szinkronizálás művészet.

Nagy Ervin úgy véli, a nyelvet a nyelviskolákban kell megtanulni, azonkívül sokan nem tudnak olyan gyorsan olvasni, hogy élvezni tudjanak egy feliratos filmet. Meg kell adni a lehetőséget, hogy választani lehessen, jelentette ki. 

Végül Rajkai Zoltán elmondta, a reális ára egy szinkron főszerepnek a jelenlegi tízszerese lenne, de attól függ, hogy mennyiért adnak el egy filmet, és a piaci részesedés alapján szabnák meg. 
 
Forrás: atv.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!