Nyolc százalékos alapbér-emelést jelentettek júliustól, 2022-ig pedig két és félszeres bérnövekedéssel kecsegtetik a szakmát. Több ezer dolgozó azonban meg sem érzi az első ütemet – írja a Népszava.

 Július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten. Az idei emelés fedezete 14 milliárd forint, jövőre pedig 82 milliárd forint lesz, idézi  Horváth Ildikó szavait az MTI. Az államtitkár szerint még 2022-ben is nő majd az érintettek fizetése a fokozatos fejlesztés jegyében (sejthetően nem függetlenül az országgyűlési választási kampánytól – a szerk).

A mostani béremelésen túl 2020 januárjában 14 százalékos, novemberében újabb 20 százalékos, végül 2022 januárjában további 30 százalékos egészségügyi szakdolgozói béremelés lesz. Ezzel a 2016-os szinthez képest 2,5-szeresére fog emelkedni a szakdolgozók bére 2022-re.

Van, akinek csak papíron nő a bére

A szakmában már egy ideje ismert négylépcsős emeléssel azonban nem mindenki elégedett: Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban lapunknak nyilatkozva elszomorítónak és megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormány nem döntött az orvosok, és a műszakiak bérének emeléséről. Hozzátette: hosszú hónapok óta egyeztettek a tárcával, ezért is érthetetlen, és óriási elkeseredést okoz az, ami történt, illetve nem történt meg. 

Ráadásul a 8 százalékos emelést már korábban is megígérték, csak akkor novemberre – ezt már Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke jegyezte meg a Népszava kérdésére.

A szakdolgozói kamara az első ütemre nagyobb, 25 százalékos emelést javasolt a kormánynak, mivel a januári garantált bérminimum korrekciókkal a bértábla alsó része „összecsúszott”. Azaz, a kezdő is épp annyit kaphat, mint a már több éve pályán lévő: 
ha most júliusban csak a már bejelentett nyolc százalékos emelés lesz, akkor körülbelül 4-5 ezer embernek attól még nem lesz több pénze a borítékban. Ők mindössze papíron kapnak majd egy új besorolást.

A Fidesz szerint Gyurcsány

Hogy-hogy nem, az egészségügyi béremelésről is Gyurcsány Ferenc ugrott be a Fidesznek: a bejelentés apropóján közleményben fejtették ki, hogy az ellenzéket vezérlő Gyurcsányék az egészségügyi dolgozókat sem becsülték, kormányzásuk alatt megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket, ezzel kiszámíthatatlanná tették megélhetésüket, több ezer ápolót az utcára tettek és az utánpótlásukat is leépítették. Hozzátették, Gyurcsányék az elmúlt években sem támogatták azokat a költségvetési többlettámogatásokat, amelyeket a kormány az egészségügyre és az ápolói béremelésre adott.

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!