Már a válság éveiben növekedésnek indultak a diákmunka órabérei. Bár ebben a szektorban nem kötelező, de akad példa különböző pótlékok megfizetésére is – írja a Magyar Hírlap.

A diákmunkaerő-piac, atipikus, rugalmas jellegéből adódóan, leköveti az általános munkaerő pia­ci helyzet alakulását, az általános munkaerőhiány erősödésével nőtt a diákmunkaerő-igény is – mondta lapunknak Virág Viktor, a MADS - Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja. Hozzátette, a diákmunka a gyors és megbízható pénzszerzési lehetőségen kívül és túl, a diákok szakmai és egyéb kompetenciáinak fejlesztésére is kiváló eszköz. A megbízó cégek már diákként bevonhatják folyamataikba, beépíthetik céges kultúrájukba leendő munkavállalóikat.

Érdekes tendencia, hogy itt az órabérek emelkedése már 2012–2013-ban megkezdődött, aztán 2016–2017 környékén ez a növekedés jóval dinamikusabbá vált.

Az általánosnak tekinthető minimálbér környéki bérek a bruttó 1100–1500 forint/órás tartományba emelkedtek az egyszerűbb munkakörök esetében, míg a magasabb szakmai képesítést, kiemelt idegennyelv-tudást már bruttó 1500–2500 forintos órabérrel honorálják a munkaadók. A legmagasabb, akár ötezer forintos órabérekkel az informatikát hallgatóknál találkozhatunk.

diákmunka,

Kitért rá, az etikus működés az iskolaszövetkezeteknél, ahol fiatalokat vezetnek be a munka világába, rendkívül fontos, így az ő szövetkezetüknél és a tisztességesen működő szektortársaknál sem fordul elő, hogy a munkavállalót nem fizetnék ki vagy ne jelentenék be. Arra már akadhat példa, hogy a diák többször nem jelenik meg a munkavégzés helyszínén, őt a későbbiekben nem alkalmazzák, azonban a már ledolgozott munkaórái ellenértéket ekkor is megkapja. Virág Viktor kiemelte,

valamennyi korosztály a rá irányadó munkaidő előírások betartásával alkalmazható. A diákok az esetek döntő többségében a ledolgozott óráik és a megállapodott órabér szorzatát kapják meg, kivéve, ha a megállapodás teljesítménybérre vonatkozik.

A különböző pótlékok – hétvégi, ünnepnapi – nem kötelezőek ennél a jogviszonynál, hanem megegyezés tárgyát képezik, azonban a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet megbízói általában nyitottak kifizetésükre. Nem megfelelő bánásmód esetén érdemes az adott szövetkezethez fordulni.

Forrás: Magyar Hírlap