Az országos átlagnál háromszor gyorsabban nőtt a Honvédelmi Minisztériumnál dolgozó állami vezetők fizetése – írja az mfor.hu.

A Honvédelmi Minisztérium az engedélyezettnél 21 százalékkal kevesebb dolgozót foglalkoztatott az idei első negyedévben - derül ki a kormany.hu-n közzétett tájékoztatóból. A tárcánál az engedélyezett 519 fő helyett mindössze 411-en dolgoznak, a létszám 262 fővel marad el az egy évvel korábbi állapottól. Ez elsősorban a tavaly eszközölt leépítéseknek köszönhető, amit az engedélyezett létszám is tükröz. Míg 2018 első negyedévében 730 fővel működhetett volna a tárca (helyette 673-an dolgoztak), idén ez a létszám 519 főre csökkent, vagyis 29 százalékos szűkítés történt a maximális létszám tekintetében is.

Ugyanez a folyamat nem mondható el az állami vezetők számáról: ők kettővel többen, nyolcan lettek az idei első negyedévre.

A csökkenő létszámnak anyagi szempontból a megmaradó dolgozók feltehetően örülhettek, hiszen az átlagbér jócskán megugrott egy év alatt. A közzétett adatok alapján idén az első három hónapban 814 millió forintot emésztett fel a dolgozók törvény szerinti illetménye és munkabére az egy évvel korábbi egymilliárd után. A létszám ismeretében kiderül:

egy év alatt a dolgozók átlagos fizetése 29 százalékkal, bruttó 660 ezer forintra ugrott.
Benkő Tibor, honvédelmi miniszter,
Benkő Tibor, honvédelmi miniszter

Ez majdnem dupla annyi, mint az országos átlag, ami februárban 345 ezer forint volt. Vagyis ez az igazi bérrobbanás, nem a nemzetgazdasági szinten kimutatott 12 százalékos bérnövekedés. Igaz, ez a 12 százalék a tárcánál dolgozók kiugró béremelkedésének is köszönhető.

A HM-ben dolgozó állami vezetők azonban még ennél is jobban jártak, hiába lettek többen, a drasztikus béremelésre is futotta. Az átlagos bruttó bér az adatok alapján 1,052 millió forintról 1,454-re ugrott az idei első negyedévben, ami 38 százalékos bérnövekedést jelent.

A bérek mellett ugyanakkor kevesebbet költöttek idén egyéb személyi juttatásokra: a tavalyi 228 millió után 214-et emésztett fel ez a ráfordítás kategória. Ezen belül a legnagyobb tételt a munkavégzéshez kapcsolódó juttatások teszik ki, úgymint a normatív alapon nyújtottak, a készenléti, ügyeleti, helyettesítési díj, túlóra, túlszolgálat, projektprémium. Erre 75 milliót fordítottak a tárcánál. További 64,2 millió forintot fordítottak költségtérítésekre és támogatásokra, mint például béren kívüli juttatás, ruházati költségtérítés, lakhatási támogatás. Illetve 20,4 millió forintot pedig a saját juttatások emésztettek fel, ide a végkielégítések, jubileumi jutalmak tartoznak.

Forrás: mfor.hu