Az utolsó havi fizetéssel, végkielégítéssel is adós a januárban bezárt szarvasi üzem tulajdonosa, csaknem kétszázan várják a járandóságukat, csoportosan tervezik a jogorvoslati eljárást elindítani – írja a HVG.

Pénteken felkerestük a polgármestert, hátha tud segítséget nyújtani nekünk abban, hogy merre induljunk el a pénzünkért

– mondta az egyik volt dolgozó azok közül, akik pénteken Szarvas első emberétől kértek támogatást. Babák Mihály megígérte a januárban végleg bezárt gyárból elbocsátottaknak, hogy tájékozódik az ügyben, ezért egy hónap türelmet kért tőlük.

Január végén írt a hvg.hu arról, hogy végleg bezár a több évtizede a háztartásokban ismert szarvasi kávéfőzőket is gyártó cég. A Szarvasi Vas és Fémipari Zrt vesztét nem a kávéfőzők okozták, hanem azok a „halálcsillag” néven ismert lámpák, amelyeket az IKEA rendelt meg a világítástechnikai eszközöket is gyártó cégtől, ám hiába fordítottak százmilliókat a gépsorok, a technológia fejlesztésére, zömében selejtek jöttek le a gyártósorokról. A cég uniós támogatást is kapott, ennek egy részét le sem hívta az üzem, de a Pénzügyminisztériumtól is kaptak támogatást, a vállalkozás megmentésére azonban ez sem volt elég. Így

hiába adták át ünnepélyesen tavaly tavasszal az új berendezéseket, pár hónap elteltével megkezdték a dolgozók leépítését.

szarvasi,

Első körben a munkaközvetítőkön keresztül leszerződötteket küldték el, majd januárban az alkalmazottakat is elbocsátották.

Már januárban is írtunk arról is, hogy nem csak az elküldött munkások kerültek nehéz helyzetbe, de az üzem beszállítói is.

A munkások nagy része, ahogy most megtudtuk, azóta elhelyezkedett, többségük jelenleg is minimálbérért dolgozik, legfeljebb a szarvasi gyárban megszokott, teljesítmény után járó néhány ezer forintról kell lemondaniuk. Azt viszont zokon veszik, hogy

sem az utolsó havi bérüket, sem pedig a sokaknak több évtizedes gyárban eltöltött idő után járó végkielégítést sem kapták meg fél év után sem.

Azért ment el az egykori dolgozók egy csoportja a szarvasi polgármesterhez, hogy tanácsot, segítséget kérjen tőle, hogyan juthatnának a pénzükhöz. A minimálbéres fizetésükből nem telik jogi képviseletre, ezért azt fontolgatják, hogy együtt tesznek majd jogi lépéseket azért, hogy végre kifizessék az elmaradt munkabérüket.

A szarvasi kávéfőzőt egyébként, ahogy ezt is megírtuk még januárban, továbbra is gyártják, ezért

harmincan ott maradhattak, illetve egy másik cég, a DeerPlast Kft. vette át őket a gyártással együtt.

A Szarvasi Vas és Fémipari Zrt. cégadataiból egyelőre annyi látszik, hogy tucatnyi végrehajtást jegyeztek be az idei évben, mindössze kettő esetben törölték a bejegyzést rövid időn belül.

Kerestük Babák Mihályt is, a kisváros polgármesterét, hogyan tudna segíteni a hoppon maradt munkásoknak, de telefonját a hivatal titkárságára irányította azzal, hogy két-három hétre tanulmányi szabadságot vett ki, így addig nem lesz elérhető.

Forrás: HVG