Százezer forintos bérhátránnyal indul a diplomásokhoz képest az, akinek csak érettségije van, a legtöbb álláshirdetés azonban ennek a körnek szól. Az érettségiszezon apropóján utánajártunk, mennyit is ér manapság a munkaerőpiacon a középiskolai éveket megkoronázó vizsga, ha nem társul hozzá szakképesítés. Boldogulni így is lehet, különösen az autóipar, az adminisztráció, az építőipar és az értékesítés területén – olvasható a Magyar Nemzetben.

Mérföldkő a családok életében a gyerekek középiskolai ballagása és az érettségi bizonyítvány megszerzése. A nagybetűs életbe való kilépés első állomása ez, akár a felsőoktatás, akár a munkaerőpiac felé veszi az irányt a fiatal.

Idén összesen 111 ezren tesznek érettségit, ezekben a hetekben javában folynak az írásbelik.

A vizsgaszezon környékén évről évre előkerül a kérdés, mire is jó az érettségi, lehet-e vele igazán boldogulni a munkaerőpiacon, vagy „csak” a felsőoktatás előszobája, ami önmagában kevés a jó álláshoz.

Nehéz helyzetben vannak, akiknek nincs kialakult elképzelésük a jövőről, hiszen sokszor hallani, hogy egy kapós szakma többet ér az érettségi bizonyítványnál, ugyanakkor érettségi nélkül nincs egyetem, a többség szemében pedig mégiscsak a diploma jelenti a siker garanciáját.

A munkanélküli bölcsészekkel való riogatásoknak (is) köszönhetően a felvételi határidő előtt tanácstalan fiatalok ezrei mérlegelnek, jó ötlet-e elvégezni valami „büfészakot” csak azért, hogy meglegyen a vágyott diploma, még ha később nem is ezen a területen szeretnének elhelyezkedni.

A kormányzati törekvések egyébként újabban arra irányulnak, hogy minél többen válasszák a szakgimnáziumokat, amelyekben szakképesítés és érettségi bizonyítvány is szerezhető, így többfelé indulhatnak a fiatalok.

Az biztos, hogy idén többen érettségiznek, és a felsőoktatásba is többen felvételiznek, mint az elmúlt tanévben. Na de mit mondanak a számok a továbbiakról?

A statisztikák szerint az elhelyezkedési esélyek és a fizetések mindenképpen diplomával a legjobbak. A diplomás pályakövetés adataiból az derül ki, hogy a végzettek átlagkeresete bruttó 286 630 forint volt 2017-ben, és mindössze négy százalékuk maradt álláskereső.

A munkaerőpiac oldaláról gyűjtött béradatok ennél is kedvezőbbek. Ficza János, a több ezer állásajánlatot kínáló Workania.hu portál kommuniká­ciós menedzsere azt mondta lapunknak, hogy jelenleg főiskolai vagy egyetemi diplomával már 400 ezer forint feletti átlagkeresetre lehet számítani. Aki nem tanul tovább középiskola után, az durván százezer forinttal kap kevesebb fizetést, viszont negyvenezerrel még így is többet tud zsebre tenni azoknál, akik az érettségi bizonyítvány megszerzéséig sem jutottak el.

– A Workania által működtetett Fizetések.hu felmérése alapján az érettségizett munkavállalók átlagkeresete bruttó 304 ezer forint, érettségi nélkül pedig bruttó 260 ezer forint. A különbség tehát 17 százalék

– fogalmazott lapunknak Ficza János.

Mint jelezte, a diplomát igénylő állásokból némileg kevesebb van, ezért a legjobban fizető állásokat nehezebb megszerezni. Boldogulni azért diploma nélkül, érettségivel is elég jól lehet, a legtöbb álláslehetőség – a Workania ajánlatainak mintegy harmada – ugyanis érettségit igényel. Ficza János kiemelte: érettségizett munkavállalókat manapság leginkább a gépipar, az autóipar, a gyártás/termelés, az adminisztráció, az építőipar és ingatlan, a szállítmányozás és logisztika, valamint az értékesítés területén keresnek.

A Fizetések.hu egy korábbi felmérése arra is rámutat, hogy az alacsonyan iskolázottak fizetése nagyobb mértékben emelkedett, mint a diplomásoké. A szakközépiskolát végzett munkavállalók fizetése 2013 és 2018 között bruttó 155 ezerről 233 ezerre változott, ami ötvenszázalékos emelkedés. Az érettségizett és OKJ-végzettségűek bére, 45 százalékos növekedés után, 270-280 ezer forint körül mozgott tavaly. A főiskolát végzettek körében 25, egyetemi diplomásoknál 35 százalékos a növekedés, de náluk jóval 400 ezer fölé rúgnak a bérek.

Vizsgálták külön a pályakezdők helyzetét is: a legfiatalabb munkavállalók esetében az érettségi 240 ezer forintos fizetéshez elég, az OKJ-s szakma picit többet, 246 ezer forintot ér, a diploma nagyságrendekkel többet: 332-339 ezer forintot.

Nemcsak a bérek, de az elhelyezkedési esélyek is egyenes arányban nőnek az iskolai végzettséggel. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb, 2019. márciusi jelentéséből kiderül, hogy a csaknem 279 ezer regisztrált álláskereső közül mindössze 16 ezren diplomások (ez az érintettek 5,7 százaléka), középfokú iskolai végzettséggel viszont nyolcszor annyian, majdnem 139 ezren keresnek munkát.

Az álláskeresők másik jelentős táborát azok teszik ki, akik legfeljebb általános iskolát végeztek, ők 124 ezren voltak a vizsgált hónapban. Az NFSZ szerint az összes álláskereső 8,9 százalékát tették ki a pályakezdők, a legtöbben Borsodban és Szabolcsban keresnek munkát.

Forrás: Magyar Nemzet