Az egészségügy problémáját nem lehet csak pénzzel megoldani, de pénz nélkül sem – erről beszélt a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének főtitkára. Balaton Péter szerint nincs szükség a kórházakban a kancellária-rendszerre.

 Nincs szükség a kórházakban a kancellária-rendszerre. Balaton Péter a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének főtitkára elmondta az ATV Start című műsorában, hogy kórházigazgató csak az lehet, akinek menedzseri képzettsége is van, vagyis egy menedzser mellé odatettek kancellárként még egy menedzsert.

 Az nem gazdasági kérdés, hogy ha bevisznek egy baleseti sérültet, az ellátásához van-e elég eszköz, anyag, személyzet

- folytatta, ahhoz a döntéshez orvosi empátia is kell. A kórházigazgató főorvosnak a gazdasági képzettség mellett orvosi empátiája is van, tehát nincs szükség a kancellária-rendszer - jelentette ki Balaton Péter. 

Köztudott hogy a kórházak minden évben eladósodnak, mert kevés a finanszírozásra kapott pénz. A főtitkár szerint ugyanis az történt, hogy a 12 havi finanszírozási összegből elvettek egy hónapnyit, a maradék 11 havi pénzt elosztották 12 felé, majd év végén a visszatartott pénzt kiosztotta "kasszasöprésként", csak épp nem arányosan, hanem bizonyos érdekek alapján - magyarázta. Hozzátette: ehhez még hozzájárul az infláció és a bérrobbanás, amire nincs fedezet a finanszírozásban, ezért ha bármit meg kell rendelni, amire már nincs fedezet, akkor fedezetnélküli kötelezettségvállalás történik, hogy az intézmény működni tudjon, és el tudják látni a beteget.

Ha ugyanis nem látják el a beteget, akkor nem termel, ha nem termel, nincs finanszírozás, így ez egy ördögi kör

- jegyezte meg Balaton Péter. Majd megjegyezte: a keveset próbálják úgy elosztani, hogy több legyen, ez pedig nem megy.

Egészségügyi ellátás

Balaton Péter felhozta azt is, hogy mindenki fizeti havonta az egészségügyi ellátást, de nincs hozzá szerződés, hogy mi jár neki érte. Szerinte az jár érte, amit az adott kórház éppen biztosítani tud, és nem esik a teljesítménykorlát fölé, mert akkor nem végzik el a beavatkozást. „Ha lenne szerződés, akkor benne lenne, mi az, ami jár, és ami azon felül van azért fizetni kellene” – magyarázta. Hozzátette: akkor legalább tiszta lappal lehetne játszani, és eltüntethető lenne a paraszolvencia.

Elmondta, hogy ez a javaslat már korábban megfogalmazódott, de a mostani kórházigazgatók nagyon rossz helyzetben vannak, ugyanis az intézmény tulajdonosa, fenntartója és az ő kinevezője ugyanaz: a magyar állam. Tehát úgy kell javaslatot tennie a kórházigazgatónak, hogy ne rúgják ki és valamit haladjon is előre az ügy.

Kivándorlás

Az egészségügy problémáját nem lehet csak pénzzel megoldani, de pénz nélkül sem

- közölte a szövetség főtitkára. Az orvosok azért vándorolnak külföldre, mert itthon kevés a pénz, túl vannak terhelve, rosszak a munkakörülmények. Ha több fizetést kapnának, visszajönnének, akkor lenne elég orvos, és javulnának a körülmények is - magyarázta.

Balaton Péter kérdésre válaszolva elmondta, hogy az orvosok bére akkor lenne reális, ha annyi kapnának, mint a parlamenti képviselők, a nővéreké pedig akkor, ha annyit keresnének, mint a banktisztviselők.

Forrás: atv.hu