Hárommillió forinttól esnek el, akik 2018. januárja és 2019. júniusa között adták be a kérelmüket a harmadik gyerek után a jelzáloghitel csökkentésére – írja az mfor.hu.

A kormány családpolitikája a nagycsaládoknak kedvez a leginkább, mégis van néhány ezer família, akik úgy érzik, rosszul jártak a legújabb intézkedésekkel. Ők azok, akik idő előtt vették igénybe a harmadik vagy a sorban következő gyermek után a támogatást, mellyel csökkenteni tudták a jelzáloghitelüket. Az idei változásokkal 3 millió forintot buktak, és egyelőre esély sincs rá, hogy valamikor hozzájussanak ehhez a pénzhez.

A Családvédelmi Akcióterv részeként a kormány egyrészt már a második gyermektől hozzáférhetővé teszi, valamint jelentősen megemeli a nagycsaládosok által igénybe vehető támogatást: az addigi 1 millióról 4 millióra nőtt a harmadik vagy a további gyermek után a jelzáloghitel csökkentésére igénybe vehető összeg (ami egy gyermek után jár, a sorban következőkre újra 1 milliót ad az állam, csakúgy, mint júliustól a második gyerek után). Az erre vonatkozó jogszabályok azonban faramuci helyzetet teremtettek, amely pár ezer családot nagyon kedvezőtlenül érint. Arról van szó, hogy az eredetileg ígérttel szemben nem a 2019. július elseje után született harmadik gyermekre érvényes a megemelt összeg, hanem már a 2018-ban megszületett gyermekek után is fel lehet venni a növelt támogatást.

De csak abban az esetben, ha az akkor még hatályos 1 millió forintot nem vette igénybe a család, a kérelmüket nem nyújtották be 2019. júliusa előtt.. Mert ha igen, akkor elesnek a nagyobb összegtől, a hatályos jogszabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy ugyanazon gyermek után többször érvényesítsék a kedvezményt.

A szülők viszont háborognak, hogy diszkriminálja őket a törvény, miközben a kormány családbarát politikát hirdet. Szerintük jogot formálhatnak az 1 és a 4 millió forint közötti különbözetre, hasonlóan azokhoz, akik esetleg jól értesültek voltak, vagy más megfontolásból nem éltek még a lehetőséggel. Ennek érdekében petíciót fogalmaztak meg, és igyekeznek a legtöbb fórumon kiállni az igazuk mellett.

Lapunkhoz eljutott egy levél, amelyet az egyik szülő írt az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A válaszlevélből kiderül, hogy nem sok jóra számíthatnak az érintettek: az EMMI álláspontja szerint a hatályos jogszabályok egyértelműen fogalmaznak, nincs jogalap a különbözet elszámolására.

Még azt is jelzik a levélben, hogy nem várható az idevágó rendelkezések módosítása, mivel az intézkedés pénzügyi kereteit az elfogadott jogszabályok szerint határozták meg. Egyben tisztázza a minisztérium, hogy a Családvédelmi Akcióterv intézkedései idén év elején születtek meg, ezért nem lehet szó arról, hogy a nagyobb támogatás reményében egyesek már tavaly készültek volna az új helyzetre.

Így viszont előfordulhat, hogy az ugyanazon a napon - például 2018. június 27.-én - született két gyermek közül az egyik család jogosult lesz a 4 millió forintra, a másik viszont - akik már csökkentették 1 millióval a jelzáloghitelüket - nem. Őket azzal biztatja a minisztérium illetékese az említett levélben, hogy ha vállalnak egy negyedik gyereket, akkor ők is igényt nyújthatnak be a 4 millió forintra.

Az idevágó rendelet idén március 12-én módosult. Ennek értelmében már a második gyermek után jár az 1 millió forintos támogatás, egyben azt is előírták, hogy csak a módosítás hatályba lépését követően - tehát 2019. júliusától - született gyermekekre, illetve a benyújtott kérelmekre vonatkozik a lehetőség. A harmadik vagy a sorban következő gyermek esetében a 4 milliós összeg bevezetésén túl nem módosult az eredeti rendeletben rögzített határnap, amikortól figyelembe kell venni a jogszabály előírásait. Magyarul a harmadik vagy a következő gyermeknél valóban 2018. január elsejét kell figyelembe venni. Az EMMI levelében egyébként erre a rendeletre hivatkozva adtak tájékoztatást az érdeklődő szülőnek, hogy nem jogosultak a különbözetre: azt ugyanis kizárja a szabályozás.

Lapunkat úgy tájékoztatták az érintettek, hogy ügyükkel megkeresték az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát. Arra hívták még fel a figyelmet, hogy tudomásuk szerint az ezekre a támogatásokra tavaly betervezett összeg jelentős része megmaradt, vagyis lenne forrás a különbözet kifizetésére.

Forrás: mfor.hu