A nyári szezon előtt komoly bajban van a hazai vendéglátóipar, hiszen külföldön az itthoni bérek többszörösét is meg lehet keresni.  Németországba kelet felől csábítják a munkaerőt, és ma már sok helyen kifejezetten párokat keresnek, hogy ne keljen szétszakadniuk a családoknak. Egy olyan hirdetésre bukkantunk, amelyben büfébe keresnek magyarokat havi 1 milliós fizetésért.

Tovább emelkedett a Németországban élő magyarok száma, így 2018 végén meghaladta a 210 ezer főt - derül ki a német statisztikai hivatal (Destatis) 2019. április közepén közölt adataiból. Ez nagyjából 5 ezer fős növekedést jelent az előző évhez képest

- olvasható a Portfolion.

Ennél persze feltehetően még többen dolgoznak kint a szezonban, legyen az téli vagy nyári, ők jellemzően pár hónap után hazatérnek,  rengeteg szezonális állásajánlatot lehet találni. Jól látható tehát, hogy a külföldi munkavállalás a dinamikusan emelkedő magyar bérek közepette sem veszített népszerűségéből.

Sokakat azonban visszatart a távolság és a szeretteik hiánya. Így is rengeteg szétszakított család él Magyarországon, hiszen sok esetben az egyik kereső az, aki bevállalja, hogy több ezer kilométerre vállal munkát. A legtöbb foglalkoztató tudja és látja ezt a dilemmát, és éppen ezért már pároknak is kínálnak munkalehetőségeket.

Az "Ausztriai - Németországi - Hollandiai - Svájci Munkalehetőségek" nevű Facebook csoportban a németországi Heilbronn városába, a strand büféjébe keresnek magyarokat azonnali kezdéssel, méghozzá egy fiatalos párt. Elvárás a német nyelvtudás és egy saját autó, mivel a szállás 7km-re van a strandtól. Dolgozni azokon a napokon kell, amikor nem esik az eső, és van látogató a strandon, a napi étkezés a munkahelyen megoldott és ingyenes. Fejenként nettó 1600 eurót lehet keresni havonta, ketten együtt tehát 3200 eurót kapnak a párok, ami mai árfolyamon 

1 millió 36 ezer 800 forintot jelent.

Ahogy látható külföldön az itthoni béreknek még mindig a sokszorosát lehet megkeresni, pláne a vendéglátó szektorban. A vendéglátásban és a szállásadás ágazatban a KSH adatai alapján itthon az átlagkeresetek a nemzetgazdasági átlag kétharmada körül vannak. Tehát nyilvánvalóan emelni kell a fizetéseket - nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Kovács István, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöki tanácsadója.

Forrás: Pénzcentrum